Sokkoló adósságválság bukhat ki az USA-ban

Portfolio
Phillip Swagel, az amerikai kongresszus független költségvetési felügyelőszervének vezetője szerint az Egyesült Államok potenciális pénzügyi válság előtt áll, ha nem veszik figyelembe a növekvő adósságszintet. Swagel figyelmeztetett, hogy az amerikai költségvetési hiány- és adósság pályája riasztó, és párhuzamot vont a Liz Truss volt miniszterelnök alatt 2022-ben az Egyesült Királyságban tapasztalt piaci sokkkal – írja a Financial Times.

Bár Swagel megjegyezte, hogy az Egyesült Államok nem jutott el a válságpontra, kiemelte az eszkalálódó kamatlábak jelentette kockázatot, amely 2026-ra 1000 milliárd dollárra emelkedhet, ami átgyűrűzhet a kötvénypiacokra is.

Jelenleg az Egyesült Államok szövetségi adóssága 26,2 ezer milliárd dollár, ami a bruttó hazai termék (GDP) 97 százalékának felelt meg az előző év végén.

Ez az adósságnövekedés a Trump-kormányzat által 2017-ben végrehajtott jelentős adócsökkentéseknek tulajdonítható, a világjárvány idején végrehajtott kiterjedt ösztönző kiadásokkal párosulva.

Swagel hangsúlyozta a szakpolitikai változások lehetséges kedvezőtlen hatásait a kamatlábakra és a költségvetési pályára, és óva intett az önelégültségtől a jelenlegi gazdasági növekedés kapcsán.

Swagel megjegyzései a Kongresszusi Költségvetési Hivatal új gazdasági előrejelzései nyomán hangzottak el, amelyek szerint

az amerikai adósságszint 2054-re a GDP 166 százalékára emelkedik.

Az Egyesült Államok költségvetési stabilitásával kapcsolatos aggodalmakat a hitelminősítők is megerősítették: a Fitch tavaly leminősítette az ország besorolását, a növekvő államadóssággal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva. A Moody's, bár továbbra is háromszoros "A" minősítést adott, novemberben negatívra módosította az Egyesült Államok kilátásait.

Swagel figyelmeztetései aláhúzzák a közgazdászok általános aggodalmait a tartós költségvetési hiány hosszú távú következményeivel kapcsolatban. Mivel mind a demokratákat, mind a republikánusokat költségvetési pazarlással vádolják, a jelenlegi gazdaságpolitika fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak. Ennek fényében a közeljövőben lejáró adócsökkentések és egészségügyi támogatások meghosszabbításáról szóló viták egyre nagyobb jelentőséget kapnak, és a költségvetési politika a közelgő politikai események középpontjába kerül.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF