Portfolio signature

Felfedték Joe Biden egyik gyenge pontját – Ennyit az elnök újraválasztási esélyeiről?

Szabó Ákos
A mostanra gyakorlatilag lezárult demokrata előválasztás nem sok izgalmat tartogatott: Joe Biden amerikai elnök minden egyes államban elsőként futott be a célvonalba, és hivatalosan is elég delegáltat gyűjtött a párt jelöltségének megszerzéséhez a 2024-es elnökválasztáson. Ám Biden sorozatos diadalainak árnyékában felsejlik egy olyan hiányosság, amely, ha nem kezelik, igazán fájdalmassá válhat: amellett, hogy Trump egyre több függetlent és színesbőrűt, különösen munkásosztálybelieket csábít át magához, a fiatal szavazók körében is csökken Biden támogatottsága. Ez pedig az elnök Izrael-politikájának is köszönhető.

Joe Biden párton belüli kihívóinak valószínűleg sziszifuszi erőfeszítések árán sem sikerült volna legyőzniük az inkumbens elnököt, hiszen a hagyományokhoz híven a Demokrata Országos Bizottság (DNC) végig de facto elnökjelöltként kezelte a 81 éves politikust. A középutas kongresszusi képviselőnek, Dean Phillipsnek, vagy az író és szociáldemokrata aktivista Marianne Williamsonnak nem sok babér termett tehát, az eredetileg demokrata színekben indult Robert F. Kennedy Jr. pedig inkább függetlenként méretteti meg magát végül.

Az érdemi verseny hiányához az is hozzájárult, hogy az előválasztási naptárat Biden javára alakították át (a számára előnyös, közel egyharmad részt fekete lakosságú Dél-Karolinát előrébb vették), és a Demokrata Párt nem tartott jelölti vitákat sem, mondván, hivatalban lévő elnök a ’70-es évek óta nem vett részt ilyenen. A kritikusok által „antidemokratikusnak” titulált kiválasztási folyamatban Biden sikert sikerre halmozott: 2491 küldöttet gyűjtött össze az előválasztáson, így hivatalosan is a párt várható elnökjelöltjévé vált, az indulását pedig az augusztusi chicagói nagygyűlésükön véshetik majd kőbe a demokraták.

A képlet mégsem ilyen egyszerű, mivel a második legtöbb delegáltat nem Phillips és nem is Williamson szerezte:

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés