Olyan nagy a baj Oroszországban az ukrán dróntámadások miatt, hogy Belaruszhoz kellett fordulniuk segítségért

Portfolio
Oroszország növelte a benzin behozatalát a szomszédos Belaruszból, mivel az orosz olajlétesítményeket ért ukrán dróntámadások miatt hiány keletkezett az üzemanyagból – írja a Reuters négy ipari és kereskedelmi forrás alapján.

Oroszország nettó exportőr az üzemanyagok terén, és a nemzetközi piacok egyik legfontosabb ellátója, az ukrán dróntámadások miatt az orosz olajcégek most mégis importra szorulnak.

Moszkva már március 1-jétől betiltotta a benzin exportját, mivel az év elejétől Ukrajna rendszeresen támadta drónokkal az orosz olajfinomítókat.

Oroszország általában nagyon kevés üzemanyagot importál Fehéroroszországból, bár tavaly augusztustól októberig már egyszer Belaruszhoz fordult, amikor szintén üzemanyaghiánnyal szembesült.

Oroszország idén ismét növelte a Fehéroroszországból származó benzinimportot, március első felében ez a mennyiség megközelítette a 3000 tonnát.

Két ipari forrás szerint további importról szólnak tárgyalások a két ország kormánya és olajcégei között. Az egyik forrás azt mondta,

a tárgyalások nehezek, mert Belarusz elsősorban a nemzetközi piacokra szeretne exportálni.

Az orosz olajvállalatok növelhetik a fehérorosz finomítókba irányuló olajszállításokat, cserébe az Oroszországba szállítandó extra kőolajtermékekért.

A fehérorosz finomítók főleg orosz olajat használnak alapanyagként.

A Financial Times korábban arról számolt be, hogy Washington felszólította Kijevet, hagyják abba az orosz olajfinomítók elleni támadásokat, mert ez felveri az olaj árát, ami nem jön jól Joe Bidennek az elnökválasztási kampányban.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF