Orbán Viktor látogatásán hatalmas befektetéseket jelentettek be a boszniai Szerb Köztársaságban

Portfolio
A magyar kormány 140 millió euró (54,5 milliárd forint) értékben támogat infrastrukturális és energetikai projekteket a boszniai Szerb Köztársaságban, beleértve hulladékgazdálkodási programokat és megújuló energiaforrásokra épülő parkokat, amelyeket a Veolia, az MVM és az Alteo vállalatok valósítanak meg, miközben Orbán Viktor miniszterelnök a régió gazdasági növekedésének támogatását ígéri.

A magyar kormány jóváhagyta, hogy 140 millió euró értékben támogasson infrastrukturális és energetikai fejlesztéseket a boszniai Szerb Autonóm Köztársaságban. Ezt a döntést Radovan Viskovic, a régió miniszterelnöke, és Nagy Márton, Magyarország gazdasági minisztere közösen jelentette be pénteken – számolt be a Reuters.

A finanszírozásra kiválasztott projektek közé tartozik egy hulladékgazdálkodási beruházás és szél- valamint napelemparkok létrehozása. Ezek a projektek korábban német támogatást élveztek, azonban azokat visszavonta Berlin Milorad Dodik boszniai szerb elnök nacionalista törekvései miatt.

A beruházásokban három magyar vállalat – a Veolia, az MVM és az Alteo – vesz részt. A megállapodás aláírása alkalmából Banja Lukában gazdasági fórumot rendeztek, amelyen számos vállalat mutatta be terveit.

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte a boszniai régió gazdasági potenciálját és Magyarország szándékát arra, hogy részt vegyen ennek kiaknázásában. Orbán emellett elítélte a boszniai ügyekbe való külső beavatkozást és támogatását fejezte ki az ország EU-integrációjának elősegítésére.

Forrás: Reuters

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság által rendezett üzleti fórumon Banja Lukában 2024. április 5-én. A fotóforrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF