Nem könnyű a kiskereskedők dolga a gyorsan változó jogszabályok miatt

Portfolio
A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin a Pénzcentrum RETAIL DAY 2024 konferenciáján kiemelte, hogy a kiskereskedők számára nagy kihívást jelent az egyre növekvő számú kormányrendelet és a kötelező bankkártyás fizetés bevezetése, valamint bizonyos termékek veszteséges értékesítése - számol be a Pénzcentrum.

A hazai kereskedők számára komoly kihívást jelent a folyamatosan változó jogszabályi környezet, amint azt Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára említette a Pénzcentrum által rendezett RETAIL DAY 2024 konferencián. A szakértő szerint, míg 2019-ben 370 kormányrendelet jelent meg, addig 2023-ra ez a szám már 670-re nőtt. Ezáltal a vállalkozások számára gyakorlatilag lehetetlen naprakészen követniük az előírásokat.

Neubauer Katalin előadásában kiemelte, hogy a kiskereskedelmi szektor, különösen a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára nehézségeket okoznak az új rendeletek. Példaként hozta fel a kötelező bankkártyás fizetés bevezetését és bizonyos termékek kötelező akcióit, amelyek miatt az érintett termékeket akár 15%-os veszteséggel is kell értékesíteniük.

Neubauer Katalin
Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, főtitkár
1992-ben kezdtem pályafutásomat beszerzőként az akkor legtekintélyesebb élelmiszerkiskereskedelmi vállalatnál. 2000-től az egyik legjelentősebb magyar élelmiszerkereskedelmi lánc kereskedelemért felel Tovább

A konferencián elhangzott, hogy a Covid-járvány óta bevezetett veszélyhelyzeti kormányzás gyorsított eljárásokat eredményezett, ami tovább nehezíti a vállalkozások helyzetét. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség feladata ebben az időszakban kiemelten fontossá vált: segítséget nyújtani tagjaiknak az új jogszabályok értelmezésében és alkalmazásában.

Az egyszerhasználatos műanyag termékek forgalmazásának korlátozása is komoly változást hozott a piacra. Az Európai Unió SUP irányelve alapján több műanyag termék nem kerülhet forgalomba. Neubauer szerint bár ezek az intézkedések fontos lépések a fenntarthatóság felé, de jelentős beruházásokat igényelnek a vállalkozások részéről.

A főtitkár rámutatott további problémákra is, mint például az NTAK rendszer (vendéglátóhelyek kötelező adatszolgáltatásának) bevezetése vagy az anonim etikai forródrót kötelezővé tétele nagyobb cégeknél. Ezek mellett említést tett egy sor más változáson átesett területről is, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hazai kiskereskedők helyzetét egyre nehezebb kezelni.

Összegezve Neubauer Katalin előadása rávilágított arra, hogy bár az állami szabályozó intézkedések célja gyakran az ágazat javítása és a fogyasztóvédelem erősítése, ezek gyors változása és sokszínűsége komoly kihívást jelentenek a hazai kiskereskedelemben tevékenykedő vállalkozások számára.

További tudósítások a Pénzcentrum rendezvényéről itt találhatóak:

A kiskereskedelem általános helyzetéről, nehézségeiről beszéltek a szektor legfontosabb szereplői.

Előadást tartott az Országos Kereskedelmi Szövetség frissen kinevezett főtitkára.

Szó volt egy panelbeszélgetésben az árak kommunikációjáról is.

Címlapkép forrása: Portfolio

Népszerű

Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok

A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó

Vadonatúj autóvásárlási támogatás jöhet Magyarországon

Állampapírod van? Mutatjuk, mennyi pénzhez fogsz jutni hamarosan!

3 térkép, amely megmutatja, mekkora is valójában az orosz hadsereg friss területhódítása

Friss hírek

Filmbeillő felvételek érkeztek: az éj leple alatt indított támadást Oroszország, alaposan megsorozták az ukránokat

Donald Trump újabb csörtére hívta ki Joe Bident, de nem túl rózsás az elnök reakciója

Túl lehet az életveszélyen Robert Fico – A nap, amikor meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Két új autómárka érkezik Magyarországra

Hamar lendületüket vesztették a tőzsdék

Céláremelés érkezett a Richterre

Háromhavi csúcsnál a forint, újabb fontos adatok jönnek

Május 27-től pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra a vidéki éttermek

Virág Barnabás: jövőre folytatódhat a dezinfláció

Megmutatták a szennyvízadatok, robban-e az új Covid-variáns

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF