Készen állunk a kamatcsökkentésre - mondta az EKB elnöke

Portfolio
Készen állunk a kamatok további csökkentésére a közeljövőben - jelezte Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke. Arról is beszélt a CNBC tudósítása szerint, hogy szorosan figyelik az olajárak alakulását a közel-keleti feszültségek fényében.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke arról beszélt kedden, hogy a jegybank kész kamatot csökkenteni, ha jelentős gazdasági zavarok lépnek fel. Az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy figyelemmel követik az olajárak alakulását, különös tekintettel a Közel-Keleten zajló konfliktusokra. Az Irán és Izrael közötti feszültség ellenére az olajárak eddig mérsékelten reagáltak.

Lagarde megjegyzései egybeesnek az EKB korábbi bejelentésével, amely szerint júniusban megkezdődhet a kamatcsökkentés. Az infláció mérséklődésével kapcsolatos bizalom növekedése esetén az EKB fontolgatja a restriktív monetáris politika enyhítését. A bank már öt alkalommal tartotta változatlanul a kamatlábakat, de jelezte, hogy az inflációs nyomás enyhülése esetén hajlandó tovább csökkenteni a 4%-os betéti kamatlábat.

Az EKB korábban nem utalt közvetlenül a monetáris politika lazításának lehetőségére. Lagarde kiemelte, hogy nem kötelezik el magukat előre semmilyen kamatpálya mellett, hangsúlyozva a bizonytalanságokra való odafigyelést és az adatok alapján történő döntéshozatal fontosságát.

Arra a kérdésre, miszerint várható-e több EKB-kamatcsökkentés az év folyamán, Lagarde nem válaszolt egyértelműen. A júniusi kamatcsökkentést illetően Olli Rehn, az EKB szakpolitikusa megerősítette, hogy ez attól függ, hogyan alakul az infláció. Rehn szerint a geopolitikai feszültségek jelentik a legnagyobb kockázatot.

A Közel-Keleti konfliktus eszkalálódása és az Irán által Izrael ellen indított légitámadás után világvezetők mérsékletre szólították fel a szembenálló feleket.

Címlapkép forrása: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF