Az EKB-t semmi nem tántorítja el a kamatvágástól

Portfolio
Francois Villeroy de Galhau, a Kormányzótanács tagja szerint az Európai Központi Bankot nem fogja eltéríteni az első júniusi kamatcsökkentéstől az olajárakkal kapcsolatos bizonytalanság – írja a Bloomberg.

A Bank of France kormányzója szerint még ha a közel-keleti konfliktus fel is tornászná az olajárakat, a döntéshozóknak először azt kellene elemezniük, hogy egy ilyen sokk táplálja-e az inflációs várakozásokat, és hat-e az inflációra. Ez azt jelenti, hogy nincs automatikus reakció - mondta a Les Echosnak adott, vasárnap megjelent interjúban.

Arra a kérdésre, hogy a bizonytalanság késleltetheti-e a monetáris lazítás megkezdését, azt mondta: "nem - hacsak nem történik meglepetés, nem szabad túl sokat várni a kamatcsökkentéssel".

Az EKB tisztviselői közelednek a június 6-i időponthoz, amikor a várakozások szerint csökkentik a kamatot. Villeroy hangos támogatója egy ilyen lépésnek, míg sólyomhangú kollégái különböző mértékben fejezték ki meggyőződésüket, egyesek szerint a vágásnak csak növekvő valószínűsége van.

"Attól a ponttól kezdve, hogy elegendő bizalmunk van, hogy jövőre elérjük a 2%-os inflációs célt, a mi feladatunk az, hogy minimalizáljuk a költségeket az aktivitás és a foglalkoztatás szempontjából" - mondta Villeroy.

Ez az értelme a júniusi első csökkentésnek.

Még ha a június egyre biztosabbá is válik, az EKB ezt követő iránya már kevésbé, mivel a kamatdöntő testület tagjai megosztottak abban, hogy milyen mértékű enyhítés mellett kötelezzék el magukat. Villeroy szerint a jövőben pragmatikus ütemben lesznek további csökkentések.

Mindig meglesz a kapacitásunk, hogy ezt kiigazítsuk, ha egy külső sokk fenyegetne

- mondta.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF