Légvédelmi "szuperfegyvert" és rengeteg muníciót kapnak az ukránok Amerikától - Háborús híreink szombaton

Pénteken orosz rakéta csapódott be egy kilencemeletes lakóépületbe a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza közelében, a támadásban 20-an elhunytak, köztük gyerekek. Az éjjel folytatódtak a támadások a Fekete.tenger partjain: Mikolajiv városában az éjjel is szóltak a szirénák, a városban erőteljes robbanásokra figyelmezetettt a polgármester. Háborús híreinket szombaton ebben a cikkünkben foglaljuk össze.

Kemény vád érte Ukrajnát, de nincs bizonyíték

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök arról beszélt, hogy Ukrajna Fehéroroszország területén lévő katonai létesítmények ellen indított támadást - írja a Sky News.

Tovább a cikkhez

Kudarcot vallott az oroszok kísérlete a Kígyó-szigeten

Oroszország "megpróbálta, de nem sikerült" megsemmisítenie a Kígyó-szigeten hagyott fegyvereket - írja a Sky News.

Tovább a cikkhez

Oroszország elsüllyesztette a saját hajóját? - Kiderült, mi történhetett

Az orosz haditengerészet állítólag felrobbantotta egyik saját hajóját a Fekete-tengeren, a megszállt déli Mariupol város közelében - számolt be a brit Sky News.

Tovább a cikkhez

Az ukrán hadsereg szerint Liszicsanszkot nem kerítették be az oroszok

Az ukrán hadsereg visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint az Oroszország által támogatott szakadárok és az orosz erők bekerítették a kulcsfontosságú keleti város, Liszicsanszk városát.

Ruszlán Muzitcsuk, az Ukrán Nemzeti Gárda szóvivője az ukrán televízióban ezt mondta:

Liszicsanszk körül tombolnak a harcok. (De) szerencsére a város nincs bekerítve, és az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt áll.

Az oroszbarát szakadár erők szóvivője korábban azt mondta az orosz állami médiának, hogy Liszicsanszkot "teljesen bekerítették". (Guardian)

A németeket már az esetleges gázhiányra figyelmeztetik

A német energiaügyi szabályozó hivatal vezetője arra szólította fel az embereket, hogy takarékoskodjanak az energiával és készüljenek fel a télre, amikor megnő a fogyasztás, mivel attól tart, hogy Oroszország leállíthatja a földgázszállítást – írja a Sky.

Tovább a cikkhez

Titkos orosz katonai dokumentumokra bukkanhattak az ukránok

Ukrajna egy merevlemezt talált, amely mintegy 100 GB orosz katonai adatot tartalmazott közölte az ukrán Állami Határszolgálat információi alapján a Sky.

Tovább a cikkhez

Kiderült: NASAMS-rakétarendszert és a HIMARS rakétasorozatvetőhöz lőszert kapnak az ukránok

A Pentagon szombaton bejelentette, hogy a közeljövőben új, 820 millió dollár értékű katonai segélycsomagot kíván adni Ukrajnának, amely két NASAMS légelhárító rakétarendszert, a korábban leszállított HIMARS rakétasorozatvetőhöz való lőszert, valamint 150 000 155 milliméteres tüzérségi lövedéket és négy speciális radart tartalmaz majd.

Tovább a cikkhez

Friss jelentés érkezett: kifogynak az oroszok a rakétákból?

A brit védelmi minisztérium közzétette napi friss jelentését az ukrajnai háborús helyzetről. Ez alapján elképzelhető, hogy fogytán az oroszok modern rakétakészlete. Nagyon valószínű az is, hogy egy továbbfejlesztett hajó elleni cirkálórakéta csapódott be a kremencsuki plázába.

Tovább a cikkhez

Mikolajivot bombázták az éjjel

A Fekete-tenger partján fekvő Mikolajiv város polgármestere szerint robbanásokat hallottak az éjjel a településen:

"Erőteljes robbanások vannak a városban! Maradjanak az óvóhelyeken!"

- írta Olekszandr Senkevics a Telegramon a Sky News beszámolója szerint.

A robbanások előtt az egész Mikolajivi régióban megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Erőteljes robbanások, rakétatámadások Ukrajnában, a tengerparton folytatódik az orosz offenzíva

A címlapkép forrása: Getty Images.

Tényleg kihalnak a tankok a csataterekről? Nem, de valami nagyon megváltozik majd

Százával pusztítják a modern páncéltörő fegyverek, drónok Ukrajnában a régi, szovjet gyártmányú tankokat; a kilőtt, üszkös harckocsironcsokat látva jogosan alakulhat ki az emberben az a vélemény, hogy a harckocsizó fegyvernemnek leáldozott, nincs többé szükség tankokra a csatatéren. A nyugati fegyvergyárak, haderőfejlesztési döntéshozók viszont egyáltalán nem osztják ezt a véleményt. Az elmúlt hetekben szinte egymást érték a bejelentések: újraéleszti a Párduc-tankot a Rheinmetall, lesz új Abrams, az amerikai hadsereg kap új könnyűtankot is. A frissen bemutatott harckocsikoncepciók persze még az Armatára reagálnak, de már látszanak azok a technológiai újítások, melyekkel például az ukrajnai konfliktusban széles körben használt felülről érkező páncéltörő rakétákat akarják semlegesíteni. Jól látszik már most, hogy milyenek lesznek a jövő tankjai és az is, hogy egy ideig még biztosan nem fognak teljesen eltűnni a harckocsik a csataterekről.

Tovább a cikkhez

Magyarország is fizet Ukrajna újjáépítése érdekében

A kormány a 2022-es és 2023-as költségvetésből 3,5 milliárd forintot különít el Ukrajna támogatására, amely összeget két célra fogják felhasználni az Oroszország által megtámadott, háborútól sújtott országban.

Tovább a cikkhez

Dübörög az orosz offenzíva, közben súlyos bűncselekménnyel vádolják Moszkvát - Háborús híreink pénteken

Továbbra is pusztít a háború Ukrajnában, legalább 18-an vesztették életüket, miután egy orosz rakéta csapódott be egy kilencemeletes lakóépületbe a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza közelében. Az orosz erők tegnap nagy meglepetésre bejelentették, hogy kivonulnak a stratégiai jelentőségű Kígyó-szigetről. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint új "vasfüggöny" ereszkedik le Oroszország és a Nyugat közé. Joe Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesek kitartanak Ukrajna mellett, "amíg csak szükséges", ennek megfelelően az Egyesült Államok 800 millió dollár értékben további fegyverszállítmányt küld Kijevnek.

Tovább a cikkhez
Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF