Imádják az ukránok a Panzerhaubitze 2000-est: egyszerűen sokkal jobb, mint bármilyen szovjet löveg

Portfolio
Érdekes helyszíni beszámolót készített a Radio Free Europe egy ukrán Panzerhaubitze 2000-es kezelőszemélyzetével. A hollandok által adományozott, német gyártmányú önjáró tarackot nagyon szeretik az ukránok, azt mondják: sokkal jobb, mint bármilyen szovjet gyártmányú tüzérségi eszköz, melyet korábban használtak.

Az amerikai hátterű hírcsatorna egy Hollandia által adományozott, ukrán Panzerhaubitze 2000-es kezelőszemélyzetével készített helyszíni riportot. Az önjáró tarackot tapasztalt, hivatásos ukrán tüzérek kapták meg, akiket Németországban képeztek ki a fegyverrendszer használatára.

A tüzérségi rendszer irányzója 13 éve katona, korábban D20-as, D30-as és 2A65-ös és 2A36-os vontatott tarackokat kezelt. Azt mondja: a Panzerhaubitze 2000-es messze a legjobb tüzérségi fegyver, amivel valaha dolga volt.

Az ukrán tüzérek elsősorban azt méltatják, hogy szinte minden automatizált; azt mondták, ez eleinte szokatlan volt, viszont jelentős előnyt jelent az orosz tüzérségi rendszerekkel szemben.

Miközben a régi, szovjet rendszereken manuálisan kellett célt keresni, a PzH 2000-esen egyszerűen betáplálja a rendszerbe a kijelölt célt a kezelő, és az elektronikus tűzvezető rendszer automatikusan a célterületre irányítja a löveget, kiszámolja a lövedék röppályáját.

A tüzérségi rendszer tűzgyorsasága is sokkal nagyobb, mint a szovjet rendszereké: ennek köszönhetően jelentős helyzeti előnyre tettek szert az ukránok.

Az ukrán katonák arról is beszélnek, hogy az oroszok sokkal óvatosabban használják a tüzérségi rendszereiket, mióta megérkeztek a Panzerhaubitzék.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF