Kína megnevezte a valódi háborús uszítót

Portfolio
Kína azzal vádolta Tajvan kormánypártját, hogy politikájával árt a békés egyesülésnek. A pekingi hatóságok nyomás alatt tartják a szigetországot, egy héttel Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatása után is - írta meg a Bloomberg.

A Caj Jing-ven elnök által vezetett Demokratikus Progresszív Párt politikájának irányt kell változtatnia a feszültségek csökkentése érdekében a pekingi Tajvanügyi Hivatal szerint, legalábbis ez áll a Hszi Csin-ping elnök hatalomra kerülése óta közzétett első fehér könyvében. A jelentés szerint a DPP vezetői szándékosan elmélyítették a vitát azzal, hogy nem hajlandók elfogadni, hogy Tajvan is Kínához tartozik.

A dokumentumban szerepel, hogy Kína nem zárja ki a fegyveres erő alkalmazását a két fél egyesítése érdekében. Ez megerősíti a kommunista párt régóta hangoztatott álláspontját, miszerint minden lehetséges megoldást számba vesz az önálló közigazgatással rendelkező sziget megszerzése érdekében.

A DPP függetlenségre törekvő magatartása feszültségekhez vezetett, veszélyeztette a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását és olyan akadályt jelent a békés újraegyesítés számára, amelyet meg kell szüntetni -

áll a lapban.

Az írás pár nappal azután jelent meg, hogy Kína példátlan katonai hadgyakorlatba kezdett Tajvan körül, beleértve a kínai rakéták sziget feletti átlövését is.


Bár Kína és az Egyesült Államok esetében is kétséges, hogy megkockáztat egy világméretűvé eszkalálódó háborút, a szélesebb körű konfliktus esélye továbbra is fennáll, ugyanis Hszi Csin-ping kínai elnöknek az év végi választásokra eredményeket kell felmutatnia.

A DPP-t a függetlenség ígéretére alapították, és nem hajlandó elfogadni, hogy mindkét fél "Egy Kína" része. Ennek ellenére Caj tajvani elnök továbbra is elkerüli a függetlenség hivatalos kikiáltására irányuló lépéseket. Az ilyen szimbolikus eseményeket szükségtelennek tartja, mivel de facto független államot vezet. Caj szerint a kínai fehér könyv inkább egy vágyálom, mintsem a Tajvani-szoros valósága. A szerdai felszólalásában kiemelte, hogy a tajvaniak nem fognak engedni szuverenitásukból.

A Kínával szembeni feszültségek kihatással lehetnek a novemberi helyhatósági választásokra a szigetországban is. A DPP a 2018-as hasonló választásokon nagyarányú vereséget szenvedett az ellenzéki Kuomintanggal szemben, hogy aztán egy évvel később Tsai meggyőző újraválasztási győzelmet arasson, ami során a Hongkong elleni kínai szigorral szembeni kritikával kampányolt.

A KMT alelnöke, Andrew Hszia szerdán látogatást tett Kínában, amit a kormánypárt elnöke csalódást keltő lépésként értékelt. A KMT felügyelte a Kínával való kapcsolatok bővítését az "egy Kína" keretén belül kormányzati ciklusa során.

Hszia, aki korábban a tajpeji szárazföldi ügyek tanácsának vezetője volt, a héten ellátogat a közeli Fucsien és Csöcsiang tartományokba, ahol sok tajvani dolgozik és tanul. Az utazást június óta tervezték, mondta elutazásakor az újságíróknak.

A fő célom az, hogy megértsük azokat a nehézségeket, amelyekkel sok tajvani üzletember és diák szembesült az évek során a Covid-19 és a két fél romló kapcsolatai miatt

- mondta Hszia.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF