Tényleg elővették a második világháború ikonikus T-34-esét az oroszok? - Csúnya bakiba szaladt bele az ukránpárti bloggerek egy része

Portfolio
Szerdán felkerült egy olyan videó az internetre, amelyen a második világháborúban használt, teljes körűen felújított T-34-es páncélosok láthatóak, egy orosz vasúti szerelvényen. A videót egyre több ukránpárti blogger osztotta meg, némelyik olyan megjegyzéssel, hogy Oroszország T-34-eseket szállít a frontra. Kis utánajárással azonban kideríthető, mi is ezeknek a páncélosoknak az eredeti története.

Mint ahogy mi is megírtuk, szerdán több videó is felkerült az internetre, amelyeken 70 éves T-54-es páncélosokat szállító vasúti szerelvények láthatóak. Nem sokkal később terjedni kezdett egy videó a Twitteren, amin már T-34-es harckocsik láthatóak. Hogy ki osztotta meg először, és hogy ezt komolynak, vagy iróniának szánta, azt nem lehet tudni, de egyre több kisebb-nagyobb ukránpárti blogger és Twitter-felhasználó felületén jelent meg a felvétel.

A felvétel még Chuck Pfarrer írót, rendezőt, az amerikai haditengerészet különleges alakulatának egykori katonáját is megtévesztette.

Oroszország kétségbeesetten igyekszik pótolni a harctéri veszteségeit, és mivel képtelen korszerűbb konstrukciók tömeggyártására, nyolcvan éves T-34-es harckocsikat szállít Ukrajnába

– írta Pfarrer Twitteren.

A felvételről azonban szinte percek alatt kideríthető: annak semmi köze az orosz-ukrán háborúhoz.

A videót még négy évvel korábban, 2019-ben készítették, a vasúti szerelvény egykori útjáról a BBC is beszámolt.

A korabeli beszámolók alapján az aktív szolgálatot már nem teljesítő harckocsikat az oroszokkal szoros szövetségben álló Laosztól kapták ajándékba. A 30 darab T-34-est tartalmazó szállítmány tengeren, majd vasúti szerelvényen tette meg az utat Kelet-Ázsiából Moszkvába. Az út 12 napig tartott, a szerelvényt minden állomáson ünnepséggel, katonai felvonulással köszöntötték, a Twitterre felkerülő videó is egy ilyen alkalom során készült.

Bár a beszámolók szerint a 30 darab T-34-es teljesen működőképes állapotban kapták kézhez az oroszok, azokat azóta (és feltételezhetően továbbra is) csak katonai parádékon és filmforgatáson használják, nem pedig az orosz-ukrán háborúban.

Az ukránpárti bloggerek pedig egy tanulságos leckét kaptak arról, hogy a biztonság érdekében minden forrás hitelességét ellenőrizni szükséges, mint ahogy arra sokan felhívják a figyelmet Pfarrer kommentszekciójában is.

A címlapkép illusztráció. A címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF