Megszólalt a volt kémfőnök: minden borulhat a Közel-Keleten

Portfolio
Teljesen új megvilágításba helyezte Izraelt a Közel-Keleten a Hamász elleni háború. Ennek oka, hogy a többségében muszlimok lakta térségben komoly ellenérzéseket váltott ki a zsidó állam lépése. A Bloomberg beszámolt a volt szaúdi kémfőnök beszédéről a témával kapcsolatban, amely szerint a jövőben a palesztin kérdés lesz minden rendezés alapja a térségben.

Úgy tűnik, hogy egy szempontból már mindenképpen ért el eredményeket a Hamász támadása Izrael ellen: ha közvetetten is, de Jeruzsálem az ellenakciójával kiváltotta a környező arab országok ellenérzéseit, ezért a korábbi diplomáciai közeledés elakadt.

Kiemelkedő példája ennek Szaúd-Arábia, amely a térség egyik legnagyobb és legerősebb országaként éppen mostanában tervezte elismerni a zsidó államot.

A lépés teljesen felborította volna az erőviszonyokat a Közel-Keleten, most viszont úgy tűnik, hogy erre még várni kell. Turki Al-Fejszál herceg, a korábbi rijádi kémfőnök a Milken Intézet Közel-Kelet- és Afrika csúcstalálkozóján mondott beszédet:

A palesztin kérdés előtérbe került, és kezelni kell, ez az egyik prioritása bármilyen szaúdi kapcsolatfelvételnek azon a szinten, amelyet a sajtóban úgy mutattak be, mint amihez már közel járunk.

A két hónappal ezelőtt kirobbant konfliktust megelőzően Mohammad bin-Szalmán szaúdi koronaherceg még úgy nyilatkozott, hogy minden nappal közelebb kerülnek egy megállapodáshoz Jeruzsálemmel. A 2023. október 7-én kezdődő háború azonban megakasztotta a folyamatot. Egyrészt jelen helyzetben Izrael inkább a Gázai övezetre koncentrál, illetve a palesztinok elleni bombázások kiváltották a muszlimok haragját. Emiatt bármelyik ország vezetésének kockázatos lenne közelednie a zsidó államhoz, mivel ezzel ellenük fordulhat a lakosság haragja.

Ezt figyelembe véve jelentette ki a herceg azt is, hogy:

Nem hiszem, hogy Szaúd-Arábia bármilyen ilyen rendezésbe vagy normalizációs folyamatba fog bocsátkozni Izraellel a palesztin kérdés megoldása nélkül.

Turki Al-Fejszál összesen 22 évig vezette a gazdag olajmonarchia hírszerzését 1979 és 2001 között.

Címlapkép forrása: Jamal Nasrallah/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF