Különleges ukrán fegyver kilövésével villogott Oroszország, csattanós választ adott Ukrajna

Portfolio
Az ukrán hírszerzés, válaszul a korábbi orosz jelentésekre megvillantotta a saját Black Hawkjait. A videóból az is kiderült: nem csak egyetlen példánnyal rendelkeznek az ikonikus forgószárnyasból.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint sikeresen lelőtték az ukrán haderő egyetlen UH-60 Black Hawk többcélú katonai helikopterét.

Bár az OSINT-elemzők, és mértéktartó orosz források már akkor is kételkedtek a védelmi minisztérium állításában – és egy Mil Mi-24 „Hind”-ként azonosították a gépet – az ukrán hírszerzés egy videó formájában állt elő a saját cáfolatával:

A videón pedig kettő Black Hawk látható. Ilyen típusú forgószárnyast egyébként az Amerikai Egyesült Államok nem szállított, az ukrán hírszerzés az elsőre a pénzt 2023 elején adományokból gyűjtötték össze, és egy magánvállalattól vásárolták.

A második példány származása egyelőre ismeretlen, de nagy valószínűséggel a Csehországban ismert „Darek pro Putina” (Ajándék Putyinnak) adománygyűjtő csoport állhat az üzlet hátterében. Ők még 2023 novemberében gyűjtöttek több millió dollárt a Black Hawk megvásárlására.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF