Zelenszkij: megalázó szinten a lőszerek

Portfolio
Az ukrán elnök a brüsszeli vezetői csúcstalálkozóhoz intézett videóbeszédében beszélt az ukrán csapatok helyzetéről.

Az ukrán csapatoknak "megalázó" mennyiségű lövedék áll rendelkezésre az Oroszország elleni háborúban, a hadseregnek sürgősen több légvédelmi eszközre van szüksége - mondta Volodimir Zelenszkij európai vezetőknek.

A brüsszeli vezetői csúcstalálkozóhoz intézett videóbeszédében Zelenszkij arra is felszólította az uniós országokat, hogy a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna felfegyverzésére használják fel. Mind a nyereséget, mind magukat az eszközöket fel kellene használni - hangsúlyozta.

Zeleszkij üzenetével szemben az osztrák kancellár kijelentette: az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna újjáépítésére kell fordítani, nem pedig fegyverek vásárlására. Alexander De Croo belga miniszterelnök azt mondta, Belgium támogatja az Európai Bizottság javaslatát a szóban forgó orosz vagyon profitjának elkobzására, majd aláhúzta: jelenleg a lőszervásárlás a prioritás. Gitanas Nauseda litván elnök érkezésekor hangoztatott véleménye szerint nemcsak az orosz vagyon nyereségét, hanem az orosz pénzeszközállományt is Ukrajna felfegyverzésére kell fordítani. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök érkezési beszédében eurókötvények kibocsátását javasolta, hogy az abból származó bevételt az Európai Unió védelmi kapacitásának fejlesztésére használja fel.

Címlapkép forrása: Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF