Nagyon nehéz helyzetbe kerültek az ukránok: közel Tonenke teljes orosz bevétele

Portfolio
Az elmúlt hetekben némileg lelassultak az orosz támadó hadműveletek Avgyijivka térségében, ám a napokban újra területi nyereségekről számoltak be a várostól nyugatra.

Avgyijivka az egyik legnagyobb csatáját jelentette a 2022-ben kirobbanó ukrajnai háborúnak, sőt, a település bizonyos értelemben már 2014 óta a felek figyelmének középpontjában volt. A harcok 2023 őszén váltak intenzívvé végül az orosz csaptok 2024 február közepén elfoglalták az egykori ipari központot. Ezt követően az alakulatok nyugat felé vették az irányt, és váratlanul gyorsan több települést is bevettek, amely aggodalmakra adott okot Kijevben. Attól tartottak, hogy a felgyorsuló orosz előrenyomulást nem tudják megállítani, ezért Moszkva jelentős területeket lehet képes az ellenőrzése alá vonni.

A kezdeti sikerek után azonban a támadás megtorpant, egy észak-déli településhálózat vonalában megakadtak az oroszok.

Ennek a vonalnak az egyik tagja Tonenke is, amelyet már hetek óta intenzíven próbáltak bevenni a támadó alakulatok. Az erőfeszítéseik a napokban egyre több sikert hoztak, a település keleti felét be tudták venni. A legfrissebb információk szerint péntekre a falu jelentős részét elfoglalták, ezzel pedig megnyílhat az út a további nyugati nyomulás felé.

Címlapkép forrása: Jose Colon/Anadolu via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF