A háború eleje óta mindenki ettől retteg, erre figyelnek most az emberek
Globál

A háború eleje óta mindenki ettől retteg, erre figyelnek most az emberek

Portfolio
Az amerikai Newsweek nemrég térképen mutatta meg, melyek azok az egyesült államokbeli helyek, amelyek potenciális célpontok lehetnek egy nukleáris háború esetében. De mit mutatnak az emberek Google-keresései? Mikor volt a legtöbb keresés a nukleáris háború témájában, és Amerikán belül mely államokban a legintenzívebb az érdeklődés? Megnéztük a Google Trends adatait.

Térképen egy esetleges nukleáris háború potenciális amerikai célpontjai

Ahogyan arról beszámoltunk, pár nappal ezelőtt az amerikai Newsweek megjelentetett egy cikket, melyben főleg arról spekulálnak, melyek lehetnek azok a települések, létesítmények az Egyesült Államokon belül, melyek egy atomháború esetén az orosz stratégiai csapásmérő erők célpontjává válhatnak.

Kékkel a nagyobb civil döntéshozói központokat, pirossal a nagyobb katonai támaszpontokat, sárgával a kommunikációs központokat jelölték.

A térkép szerint nukleáris célpont lenne

  • New York, Philadelphia, Washington, Miami, Houston, Dallas, Denver, Salt Lake City, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco, San Diego és Chicago,
  • támadás alá kerülne még a norfolki tengerészeti támaszpont,
  • a Barksdale légibázis, a Kirtland légibázis, a Hill légibázis, a Malmstrom légibázis,
  • az űrerők központja Petersonban, a Minot légibázis, a Warren légibázis, az Offut légibázis, a Whiteman légibázis,
  • a nukleáris fegyvereket karbantartó Pantex üzem,
  • a Jim Creek tengerészeti kommunikációs központ Washington államban és a hawaii Lualualei-n található alacsony frekvenciájú kommunikációs központ,
  • illetve Raven Rock, az Egyesült Államok kormányának elsődleges nukleáris háborús menedékhelye.

A nukleáris háború iránti érdeklődés Amerikában

Nemrég bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

A Google Trends adatait megvizsgálva, az elmúlt 7 napban az Egyesült Államokat tekintve jól látható, hogy

a nukleáris háború témája iránti érdeklődés március 19-én, a Newsweek cikkének megjelenésekor volt a legnagyobb, ami a Google-kereséseket illeti.

Fontos megjegyezni: a 100-as skálán látható számok a keresési érdeklődést jelzik a grafikon legmagasabb pontjához képest az adott régióban és időszakban. A 100-as érték a kifejezés legnagyobb népszerűsége; az 50-es érték azt jelzi, hogy a kifejezés feleannyira népszerű. 

Nukleáris-háború-Amerikai-Egyesült-Államok-Elmúlt-7-nap
Kép forrása: Google Trends

Az érdeklődést alrégiók szerint megvizsgálva, az eredményt a Newsweek térképével összehasonlítva látható, hogy a nagyobb katonai támaszpont miatt potenciális célpontot jelentő Észak-Dakota, a Chicagóhoz közeli Indiana, a szintén nagyobb katonai támaszpontnak otthont adó és lehetséges célpontnak számító Louisiana van a TOP 3-ban.

A Google Trendsben ezek az értékek 0-tól 100-ig terjedő skálán vannak feltüntetve, amelyen a 100 azt a helyet jelöli, ahol a keresések összesített számához képest a legnagyobb a népszerűség; az 50-es érték azt a helyet jelöli, ahol a népszerűség feleakkora. A 0 pedig azt a helyet jelöli, ahol nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

Megjegyzés: A nagyobb érték nagyobb arányt jelent az összes lekérdezéshez képest, nem pedig nagyobb abszolút értékű lekérdezésszámot. Például egy apró ország, ahol a lekérdezések 80%-a a banánnal kapcsolatos, kétszer akkora pontszámot kap, mint egy óriási ország, ahol a lekérdezéseknek csak a 40%-a vonatkozik a banánra.

Nukleáris-háború-Amerikai-Egyesült-Államok-Elmúlt-7-nap-térkép
Kép forrása: Google Trends

Amennyiben a keresések lekérdezésének idejét az orosz invázió 2022. február 24-i kezdetére állítjuk, látható, hogy a háború korábbi szakaszaihoz képest

most nem kiemelkedő a nukleáris háború témája iránti Google-érdeklődés.

Nukleáris-háború-Amerikai-Egyesült-Államok-az-orosz-invázió-óta
Kép forrása: Google Trends

A 2004 óta eltelt időszakot szemügyre véve azonban határozottan kiemelkedik az orosz-ukrán háború okozta érdeklődés.

Nukleáris-háború-Amerikai-Egyesült-Államok-2004-óta-téma
Kép forrása: Google Trends

Ezt a Nukleáris háború keresési témát az azonos jelentésű „Nuclear war” keresési kifejezéssel lecserélve is megállapíthatjuk, miután a két grafikon szinten teljesen egyező dinamikát mutat.

Arról, hogy a Google Trendsben mi a különbség a keresési kifejezések és a témák között, itt olvashatsz.

Nukleáris-háború-Amerikai-Egyesült-Államok-2004-óta-keresőszó
Kép forrása: Google Trends

A nukleáris háború iránti érdeklődés világszerte

A nukleáris háború iránti, 2004 óta eltelt időszakban való Google-érdeklődés világszerte szinte teljesen megegyezik az Egyesült Államok esetében látottakkal.

Nukleáris-háború-Világszerte-2004-óta
Kép forrása: Google Trends

A régiók szerinti érdeklődés esetében az elmúlt 12 hónapot megvizsgálva, nem meglepő módon a két legnagyobb atomhatalom, az Egyesült Államok és Oroszország, valamint az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese, az Egyesült Királyság került a TOP 3-ba.

Nukleáris-háború-Világszerte-12-hónap-térkép
Kép forrása: Google Trends

A nukleáris háború iránti érdeklődés Magyarországon

Érdekes azonban, hogy Magyarországon a 2004 óta eltelt időszakban nem az orosz-ukrán háború idején volt a legnagyobb a téma iránti érdeklődés, hanem a 2000-es évek közepén.

Nukleáris-háború-Magyarország-2004-óta
Kép forrása: Google Trends

A kapcsolódó témaköröket és lekérdezéseket megvizsgálva azonban a nukleáris háború általános kifejezései mellett már megjelenik Oroszország és Ukrajna is.

Nukleáris-háború-Magyarország-2004-óta-kapcsolódó-lekérdezések
Kép forrása: Google Trends

A cikket a Google támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
orosz-ukran-haboru-tank-harckocsi-pancelos-T-72-gyakorlat-ukrajna-oroszorszag