Történelmi találkozó készül: rettegett diktátorral találkozna Amerika egyik legfontosabb szövetségese

MTI
Portfolio
Találkozót kért Kisida Fumio japán miniszterelnök Kim Dzsongun észak-koreai vezetőtől - jelentette hétfőn a KCNA észak-koreai hírügynökség.

A japán miniszterelnök a közelmúltban kifejtette, hogy szeretne találkozni Kim Dzsongunnal. Ezt Kim Jodzsong, az észak-koreai vezető befolyásos nővére közölte hétfőn. A japán kormányfő hétfőn a tokiói parlamentben azt mondta, hogy „legfelsőbb szintű tárgyalásokra van szükség” a két ország között fennálló problémák megoldására. Elsősorban „az emberrablások kérdéséről” van szó - mondta Kisida.

Vádak szerint Phenjan az 1970-es és 80-as években több tucat japán állampolgárt rabolt el, hogy kémek kiképzéséhez használják őket.

2002-ben Észak-Korea elismert több esetet, összesen 13 fő elrablásáról volt akkor szó. A több évtizeddel ezelőtti ügy máig megoldatlan a két ország között, ez pedig súlyosan megterheli a Phenjan és Tokió közötti kapcsolatokat. Nem ez az egyetlen probléma, amely miatt nézeteltérés van: a rezsim rendszeresen felemlegeti a 1910-1945 közötti japán megszállást és jóvátételt követel.

Japán az Egyesült Államok egyik legfontosabb politikai-gazdasági-katonai szövetségese, ez pedig régóta szálka Észak-Korea szemében. Tokió fenyegetve érzi magát a rezsim nukleáris tesztjeitől, valamint a ballisztikus rakétáitól.

Kim Jodzsong hétfőn azt mondta, elsősorban Japán döntésén múlik, hogy „új fejezetet nyissanak a kétoldalú kapcsolatokban”.

Címlapkép forrása: Toru Hanai - Pool/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF