A globális fegyverpiac kapuján dörömböl a távol-keleti hatalom: jönnek a csúcsmodern vadászgépek

Portfolio
Japánban eddig nagyon szigorú korlátozások vonatkoztak az országban fejlesztett haditechnikai eszközök eladására, de az Olaszországgal és az Egyesült Királysággal közösen fejlesztett vadászgép tervezett exportja miatt a lazítás mellett döntöttek – számolt be a Nikkei Asia.

A tokiói kormány kedden elfogadta a törvénymódosítást, amely a két európai katonai hatalommal közösen fejlesztett újgenerációs vadászgépek eladására vonatkozik. A távol-keleti hatalom pacifista alkotmánya korábban erősen korlátozta a szigetországban gyártott fegyverek exportját. A törvényeket elkezdték fokozatosan enyhíteni, tavaly már az amerikai licensz alapján Japánban gyártott Patriot légvédelmi rakétarendszer eladását is engedélyezték az Egyesült Államoknak.

A módosítás azokra az országokra lesz hatályos, amelyekkel Tokiónak haditechnológia átadási megállapodása van. Ilyenek jelenleg az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztrália, India, a Fülöp-szigetek, valamint az Egyesült Arab Emírségek. A jövőben csak azok a kormányok vásárolhatnak majd a vadászgépekből, amelyek nem vesznek részt aktív konfliktusban, valamint a japán kormánynak mindegyik szerződést jóvá kell hagynia. A lépéssel szeretnék azt is elérni, hogy a modern vadászgép fejlesztési költségei megtérüljenek.

Tokió, Róma és London 2023 végén írt alá megállapodást arról, hogy közösen fejlesztenek ki egy újgenerációs vadászgépet, amelynek a hadrendbe állítását 2035-re tervezik. A szuperszonikus lopakodó vadászgép olyan nagyteljesítményű radarrendszerrel lesz felszerelve, amely a jelenleg használt eszközöknél tízezerszer több adatot tud szolgáltatni.

Japánban az elmúlt években a növekvő fenyegetés miatt jelentősen emelték a védelmi erők költségvetését, amely a Kína, Észak-Korea és Oroszország felől tapasztalt fokozódó nyomásra reagál.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Matt Cardy/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF