Felvételek: kilőhették az ukránok Oroszország egyik legmodernebb hadihajóját

Portfolio
A legújabb műholdfelvételek megerősíteni látszanak azt az állítást, amelyet Ukrajna alig egy nappal korábban tett közzé, miszerint súlyos károkat okoztak az Ivan Hursz katonai hírszerzőhajóban.

Még vasárnap éjszaka mért légicsapást Ukrajna a szevasztopoli kikötőre, Storm Shadow / SCALP-EG robotrepülőgépek segítségével. Akkor azt állították, hogy a „Jamal” és „Azov” Ropucsa-osztályú hajókat sikerült eltalálni, ezt azóta sem sikerült hitelt érdemlően alátámasztani.

Később Kijev felvette a veszteséglistára a Konsztantin Olsanszkij Ropucsa-osztályú hajót és az Ivan Hursz katonai hírszerzőhajót is.

A mostani műholdfelvételek utóbbit úgy tűnik, meg is erősítik, a képek alapján legalább egy robotrepülőgép eltalálta az Ivan Hursz katonai hírszerzőhajó tatját:

A 2018-ban szolgálatba állított Ivan Hursz különleges jármű: különféle rádióhullámú megfigyelőrendszerekkel és elektronikus hadviselést támogató eszközökkel van felszerelve, valamint modern kommunikációs berendezéssel. Fegyverzete alig van: mindössze nehézgéppuskákkal, és hordozható rakétavetőkkel van ellátva.

Ráadásul, a Jurij Ivanov-osztályba tartozó hajó igazi ritkaságnak számít az orosz haditengerészetnél, mindössze kettőt állítottak hadrendbe a tervezett négyből: az osztály nevét adó Jurij Ivanovot 2013-ban, és az Ivan Hurszt 2017-ben. A másik kettő felderítőhajó hadrendbe állítását 2020-ig tervezték, ezt később 2025-re halasztották.

A címlapkép forrása: Wikimedia Commons

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF