Jelentettek az ukrán partizánok: Moszkva kétségbeesetten próbálja védeni a megmaradt flottáját

Portfolio
Az Atesh partizáncsoport jelentése szerint az orosz erők akadályokat kezdtek építeni a Szevasztopoli-öböl bejáratánál. A feltételezések szerint ez lehet Moszkva válasza a sorozatos ukrán támadásokra a térségben - tudósított a Kyiv Independent.

Az ukránbarát Atesh partizáncsoport március 27-i jelentése szerint az orosz erők fizikai akadályokat építenek a Szevasztopoli-öböl bejáratánál a Krímben.

A lépés arra irányul, hogy megakadályozzák az ukrán drónok támadásait az orosz fekete-tengeri flotta ellen. Az elmúlt hetekben Ukrajna újra növelte támadásait a Krímen található hadibázisok ellen, csapásaikkal több hajót és egy katonai kommunikációs központot is célba vettek. A támadássorozat hatására az orosz flotta biztonságosabb helyekre kényszerült visszavonni több fontos hadihajóját. A partizánok Telegramon tettek közzé bejegyzést, amelyhez képeket és videókat is csatoltak. A csoport arra kéri a félsziget lakóit, hogy osszanak meg információkat az öböl helyzetéről.

Ukrajna azt állítja, hogy március 23-án éjjel csapást mért két Ropucsa-osztályú partraszálló hajóra, a Jamalra és az Azovra. Később a közzétett műholdfelvételeken nem látható súlyos sérülés az említett eszközökön. Három nappal később egy újabb hasonló eszközt ért találatról adtak számot az ukrán hatóságok.

Az Ukrán Fegyveres Erők Stratégiai Kommunikációs Központja (StratCom) szerint 2024 februárjának elejéig a flotta hadihajóinak 33%-át tették harcképtelenné.

Oroszország válaszként több intézkedést is meghozott, beleértve az orosz haditengerészet parancsnokának leváltását is.

Címlapkép forrása: Oleksii Chumachenko/Global Images Ukraine via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF