Igazi harci robotot küldött a frontra az orosz hadsereg, nagyon nem lett jó vége

Portfolio
Két fegyverrel felszerelt vezető nélküli lánctalpas katonai járművet is a frontra küldött az orosz haderő Berdicsinél, ez talán az első alkalom, hogy éles csatában vezető nélküli, fegyverrel felszerelt harcjárművet használtak az ukrajnai háborúban. Mindkét járművet likvidálta az ukrán haderő.

Bár a pilóta nélküli repülőgépek (UAV) nagyon fontos szerepet játszanak az ukrajnai háborúban, viszonylag ritkán látni vezető nélküli szárazföldi járműveket (UGV), mivel ezeket lényegesen nehezebb irányítani a terepakadályok miatt.

Talán először használtak a háború során nemrég fegyverrel felszerelt UGV-ket az orosz erők: Berdicsi térségében két kis méretű, lánctalpas haditechnikai eszközt is bevetettek, melyeket AGS-17-es sorozatgránátvetőkkel szereltek fel.

Mindkét járművet megsemmisítették az ukrán erők egy-egy drónnal, de nagyon úgy tűnik, hogy azok már mozgásképtelenek voltak, mielőtt a drónkezelők célba vették volna őket.  Lehet, hogy terepakadályba ütköztek, ahogy az is, hogy elvesztették az orosz kezelőkkel való összeköttetést.

Nem felfegyverzett UGV-ket egyébként mindkét oldal egyre nagyobb számban használ, főleg utánpótlás szállítására és sebesültek mentésére.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF