Legendás szupertankot élesztenek újjá az oroszok: felújítják a JSz-7-est

Portfolio
Úgy néz ki, orosz hadmérnökök egy kis csapata elkezdett azon dolgozni, hogy működőképessé varázsolják a Szovjetunió egyik legnagyobb, legnehezebb harckocsi-prototípusát, az Objekt 260 néven is ismert JSz-7-est.
Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

A Joszif Sztálin után elnevezett JSz-7-es, vagy ISz-7-es egy hatalmas méretű szovjet kísérleti nehézharckocsi volt, közvetlenül a második világháború után építették meg az első prototípusokat. Összesen hat darabot készítettek belőle és az 1950-es évek végéig kísérleteztek velük a szovjet mérnökök. Sorozatgyártására, rendszeresítésére nem került sor.

Pár napja felvételek jelentek meg arról, hogy orosz mérnökök egy csapata elkezdett dolgozni azon, hogy a jelenleg Kubinkában tárolt JSz-7-est ismét működőképessé tegyék. A rossz nyelvekkel ellentétben a projekt célja valószínűleg a történelmi emlékezet ápolása és nem az, hogy Ukrajnába küldjék a masszív harckocsit.

A JSz-7-es az egyik legnagyobb, legnehezebb harckocsi, melyet a szovjet hadiipar valaha előállított. Egy 68 tonna össztömegű, 130 milliméteres Sz-70-es típusú harckocsiágyúval felszerelt harckocsiról van szó, melyet nyolc géppuskával is kiegészítettek az orosz mérnökök. A páncélost egy 1050 lóerős motor hajtotta.

Bár a JSz-7-es sosem került sorozatgyártásra, számos dizájnelemet átemeltek belőle a későbbi JSz-10 / T-10 nehézharckocsiba. Az 1960-as években aztán a páncéltörő rakéták elterjedésével a nehézharckocsikat világszerte felváltották a könnyebb, agilisebb általános rendeltetésű harckocsik (Main Battle Tank – MBT).

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF