Úgy néz ki, még saját pártjával is szembemegy Trump egy kulcsfontosságú kérdésben

Portfolio
A pártja nézőpontjával nem teljesen egyező kijelentéseket tett Izrael Hamász elleni háborújáról Donald Trump volt amerikai elnök, aki idén is megszerezte a Republikánus Párt jelöltségét, hogy újból összecsapjon a demokrata Joe Bidennel. Egy interjúban ugyanis a zsidó állam Gázában végrehajtott pusztítását kritizálta, ami éket verhet közte és a többi republikánus politikus között, bár Trump bizonytalan lábakon álló külpolitikájára is fényt vet.

Donald Trump múlt héten egy izraeli újságíróknak adott interjújában kritikával illette a zsidó államot a Gázai övezetet érintő katonai akciójáért, csütörtökön pedig megismételte ezen észrevételeit egy konzervatív rádiós műsorvezetővel folytatott beszélgetésében - írja a The Hill. Trump arról beszélt, hogy "Izrael teljesen vesztésre áll a PR-háborúban", amiért világszerte arról szólnak a híradások, hogy milyen tömeges pusztítás zajlik Gázában.

"Túl kell lenni rajta, és vissza kell térni a normalitáshoz. És nem biztos, hogy tetszik, ahogyan ebben eljárnak, mert győzelmet kell aratni"

- mondta Trump, anélkül, hogy közvetlenül válaszolt volna arra a kérdésre, hogy 100 százalékban Izrael mellett áll-e. Korábbi interjújában a volt elnök úgy fogalmazott, hogy Izrael "nagyon nagy hibát" követett el a gázai bombázásokkal.

Korábban megesett, hogy Trump káromkodva szidta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, miután a vezető elismerte Joe Biden 2020-as elnökválasztási győzelmét. Emellett az október 7-i támadások után szintén ostorozta Netanjahut, amiért szerinte nem voltak felkészülve a Hamász terrorakciójára.

A republikánus elnökjelölt ezzel szemben azt is nyilatkozta egyszer, hogy Izraelnek "fel kell számolnia a problémát" Gázában, jelezve, hogy támogatja Izrael katonai akcióját. A demokratákra szavazó zsidó amerikaiakat azonban nem kímélte, mondván, hogy utálják a vallásukat, és

"mindent gyűlölnek Izraelben, és szégyellniük kellene magukat, mert Izrael el fog pusztulni".

A legutóbbi kijelentésére reagálva, John Bolton, Trump korábbi nemzetbizonsági tanácsadója azt állította, hogy a volt ingatlanmágnás nem rendelkezik kiforrott külpolitikai stratégiával, és ad hocnak nevezte a politikust.

Ő a dolgokat elsősorban azon a lencsén keresztül nézi, hogy "Ez előnyös Donald Trumpnak?"

- tette hozzá Bolton. A Gallup adatai szerint a republikánusok 80 százaléka Izraellel szimpatizált a konfliktusban 2024 februárjában, míg a demokratáknál ez az arány csupán 35 százalék. A palesztinokkal utóbbiak 43 százaléka érez együtt, a republikánusok közül pedig mindössze 7 százalék. A pártszimpátiától egyre inkább függő kérdésben országosan 51-27 a szimpátiaarány az izraeliek javára az Egyesült Államokban.

Címlapkép: Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megbeszélésen vesz részt a Fehér Ház Ovális Irodájában 2020. szeptember 15-én Washingtonban, Washington DC-ben. Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF