Nagyon furcsa „tuninggal” pakolták tele ezt az orosz tankot – Ennek meg mi értelme?

Portfolio
Érdekes fotó kering az orosz-ukrán háborús közösségi médiában: egy orosz harckocsi látható rajta, masszív drónketreccel, a teteje telepakolva furcsa ládákkal. A „ládák” valójában több orosz elektronikus harcászati rendszer komponensei, céljuk a drónok elleni védekezés lenne, de így sem menekült meg a harckocsi az ukrán drónok támadásától.

Az oroszok és az ukránok is egyaránt „tuningolják” saját harckocsijaikat, népszerű „upgrade” a tetőre hegesztett masszív rács, melyet adott esetben álcahálóval is ki lehet egészíteni. Ennek a célja a felülről érkező dróntámadások elhárítása, ami egyébként hatékony például a fentről ledobott aknagránátok ellen.

Ezt a harckocsit az oroszok láthatólag telepakolták 2-3 elektronikus harcászati rendszerrel is: ennek a célja az lenne, hogy zavarja az ukrán drónkommunikációs rendszereket, földre kényszerítve ezzel a támadó drónokat.

Azt nem tudni, a megoldás mennyire működött, de a harckocsit kilőtték az ukránok. Látható egy felvétel arról, hogy két drón is célba veszi az eszközt, ezt láthatólag az elektornikus harcászati rendszerek nem tudják megállítani. Ugyanakkor a felvételen a harckocsit már hátrahagyták kezelői, sérült állapotban, nem kizárt, hogy az EW-rendszer már lemerült vagy nem volt bekapcsolva.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF