Elárulták Zelenszkijt: valaki átadta az oroszoknak az ukrán haditerveket

Portfolio
Oroszország pontosan tudta, az ukrán haderő hol fog támadni a nyáron, erős utalást tett rá Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy egy árulótól szerezték meg a haditerveket.

Az oroszok pontosan tudták, hol fogunk támadni. Honnan tudták? Honnan szedték ezt az információt? Most ezt nem tudom önnek megmondani. De a történelem elmondja majd”

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij egy német sajtónak adott interjúban.

A Business Insider felidézi: nemrég az ukrán elnök nyíltan kimondta, hogy

a terveket megszerezte Oroszország, a nyári hadjárat előtt a Kreml asztalán voltak a műveleti irányok.

Korábban ezt Kirilo Budanov ukrán kémfőnök is megerősítette, aki azt mondta, hogy bizonyítékuk van arra, hogy Oroszország megszerezte a terveket, amely „súlyos probléma.”

Zelenszkij arra is kitért, hogy az ukrán haderő 2024-re is tervez ellentámadást, de „minél kevesebben tudnak erről, annál jobb.”

Mindebből az következik, hogy az ukrán hírszerzés és politikai vezetés arra gyanakszik, hogy valaki szándékosan átadta a haditerveket az orosz vezetésnek, de közel sem biztos, hogy ez az információ Ukrajnából származik. Az Egyesült Államokban tavaly komoly botrány volt amiatt, hogy egy amerikai nemzeti gárdista Discord-szerverén titkosított dokumentumokat tett közzé az ukrán ellentámadásban résztvevő alakulatok felszereltségéről.

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF