Irán figyelmeztette Jeruzsálemet: az eddigieknél is nagyobb támadás indulhat

Portfolio
Az iráni fegyveres erők vezetője figyelmeztette Izraelt, hogy ha megtorolják Teherán éjszakai drón- és rakétatámadását. Teherán Washingtonnak is üzent, hogy ne támogassa Izrael katonai lépéseit - tudósított a The Guardian.

Iráni vezetők súlyos figyelmeztetést adtak ki Izraelnek arra az esetre, ha Izrael válaszol az éjszakai drón- és rakétatámadásra. Elmondták, hogy Irán erőteljesebb támadással reagál egy esetleges válaszcsapásra. Mohammad Bagheri vezérőrnagy, az iráni fegyveres erők főnöke kijelentette, hogy egy esetleges izraeli megtorlás esetén Irán válasza jelentősen meghaladná a korábbi katonai akciókat. Ezt az állami televízióban tett nyilatkozatban emelte ki.

Bagheri hozzátette, hogy Washington is megkapta a figyelmeztetést: amennyiben az Egyesült Államok támogatást nyújtana Izraelnek egy ilyen megtorlás során, amerikai támaszpontok kerülnének célkeresztbe. Ez a figyelmeztetés azt jelzi, hogy Irán kész bármilyen külső beavatkozást szigorúan szankcionálni. Hoszein Szalami, az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka is megerősítette ezt az álláspontot. Kiemelte, Teherán nem habozik válaszolni bármely izraeli cselekményre, amely iráni érdekeltségeket, tisztviselőket vagy állampolgárokat veszélyeztet.

Jeruzsálem részéről vasárnap reggelig nem született nyilvános döntés a válaszlépésekről. Egy izraeli tisztviselő szerint a helyzetet és a lehetséges lépéseket a háborús kabinet fogja megvitatni.

Izrael valószínűleg még mérlegeli a helyzetet és annak lehetséges következményeit.

Címlapkép forrása: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF