Összeültek a világ vezető hatalmai, keményen üzentek Iránnak

Portfolio
A G7-országok vezetői határozottan elítélték Irán Izrael elleni támadását, és kötelezettséget vállaltak a Közel-Keleten az eszkaláció megakadályozására, miközben szolidaritásukat fejezték ki Izraellel, és további intézkedéseket helyeztek kilátásba a térség stabilizálása érdekében.

Az Olaszország által vezetett csoport sürgős találkozót hívott össze vasárnap délutánra, reagálva Joe Biden amerikai elnöknek az összehangolt diplomáciai válaszlépésre vonatkozó ígéretére.

A most kiadott közlemény szerint Irán cselekedetei a térség destabilizálását erősítik, és fennáll a veszélye egy kontrollálhatatlan regionális eszkalációnak, amit minden áron el kell kerülni.

A G7 vezetői egy videokonferencia keretén belül egyeztettek, és felszólították Iránt az önmérséklet gyakorlására. Hangsúlyozták, hogy készen állnak további lépésekre, amennyiben Irán és szövetségesei nem állnak le a támadásokkal.

Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy stabilizáljuk a helyzetet és elkerüljük a további eszkalációt. Ennek szellemében követeljük, hogy Irán és megbízottjai hagyjanak fel a támadásokkal, és készen állunk arra, hogy most és a további destabilizáló kezdeményezésekre válaszul további intézkedéseket tegyünk.

Joe Biden elnök korábban figyelmeztette Izraelt, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt ellentámadásban, ha Izrael megtorlást tervez.

A G7-ek nyilatkozata emellett kötelezettséget vállalt arra, hogy a több mint hat hónapja tartó harcok után "azonnali és fenntartható tűzszünetre" törekszenek Gázában.

A G7-hez az Egyesült Államok, Kanada, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Japán, valamint az Európai Unió tartozik. A külügyminiszterek a tervek szerint április 17-19. között találkoznak az olaszországi Capri szigetén.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF