Villámgyorsan váltott oldalt a Közel-Kelet egyik csúcshatalma - Kukázzák az elmúlt évek diplomáciai eredményeit

Portfolio
Szaúd-Arábia néhány évvel ezelőtt még éppen Izraellel próbált látványosan békülni, majd gyors váltással inkább Teherán felé kezdtek közeledni. Erre a jelenségre az izraeli-palesztin konfliktus is ráerősített, pusztán azért, hogy most egy újabb pálfordulást hajtsanak végre - jelentette a Times of Israel.

Egy neve elhallgatását kérő szaúdi királyi családhoz tartozó tisztviselő nyilatkozott a Kan közszolgálati televíziónak. A tisztviselő szerint Szaúd-Arábia elfog minden "gyanús tárgyat", amely az ország légtérébe lép. Ezzel a kijelentéssel arra utalhatott az olajmonarchia, hogy a királyság elvileg szerepet játszott az Izrael felé tartó iráni drónok lelövésében hétvégén.

A tisztségviselő élesen bírálta Iránt, amiért szerinte az ország háborút szít a Gázai övezetben. Célja ezzel az Izraellel való kapcsolatok normalizálódása terén elért előrehaladás megakadályozása.

A Kan beszámolója szerint a tisztviselő Iránt terrorizmus támogatásával vádolta, és hangsúlyozta, hogy ennek már régen véget kellett volna vetni.

A helyzet azért meglehetősen ironikus, mert Rijád az elmúlt hónapokban éppen Izraelt bírálta hevesen a gázai kegyetlenkedésekért, ezzel lényegében sutba vágva a korábbi években kiharcolt diplomáciai közeledést.

Címlapkép: a Szaúdi Királyi Légierő két F-15C és egy F-5E gépe a Sivatagi Vihar alatt. A címlapkép illusztráció, forrása: Wikimedia Commons

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF