Bejelentette a vezérkari főnök: kőkemény válaszcsapásra készül Izrael

Portfolio
Izrael válaszolni fog a hétvégi, területét ért támadásra – jelentette ki Herzi Halevi tábornok, az izraeli haderő (IDF) vezérkari főnöke a Nevatim légibázison tett látogatása során.

A Nevatim légibázis az egyetlen olyan célpont, melyben bármilyen kárt okozott a vasárnap hajnali, iráni támadás, Halevi tábornok katonáihoz beszélve azt mondta a Times of Israel cikke szerint:

lesz válaszintézkedés.

Halevi alapvetően az IDF munkáját és Amerika segítségét méltatta a támadás elhárításában, majd hozzátette:

Előre tekintünk, vizsgáljuk a lehetőségeket, de ilyen sok rakéta, cirkálórakéta, drón kilövése Izrael állam területe ellen választ fog kapni”

– fogalmazott a tábornok.

Később a kijelentést megerősítette egy angolnyelvű, nyilvánosan közzétett videóüzenetben is.

Halevi azt nem konkretizálta, hogy a válaszcsapás katonai jellegű lesz-e, vagy valamilyen aszimmetrikus ellenintézkedést tervez Jeruzsálem.

A Channel 12 nevű izraeli hírcsatorna tegnap arról számolt be névtelen források alapján, hogy az izraeli háborús kormány úgy döntött, hogy „kemény válaszcsapás” lesz Irán ellen, de olyan jellegű, amely nem provokál ki regionális háborút, az ellenintézkedés pedig az Egyesült Államokkal koordinálva történik majd. Amerika nyíltan kijelentette, hogy nem támogat egy Irán területe elleni katonai akciót, így elképzelhető, hogy a válaszcsapás más jellegű lesz.

Címlapkép forrása: 2023 Anadolu via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF