Itt a várva várt lista: ezek a fegyverek menne először Ukrajnába

MTI
Az Egyesült Államok egymilliárd dolláros katonai segítséget hagyott jóvá és indít útnak Ukrajna számára - közölte az amerikai külügyminisztérium, miután Joe Biden elnök aláírta a Kongresszus által elfogadott 60,8 milliárd dollárról szóló - az ukrajnai támogatási keretet is tartalmazó -nemzetbiztonsági jogszabálycsomagot.

A bejelentés szerint az újrainduló amerikai szállítások első eleme

egyebek mellett légvédelmi rakétákat, HIMARS mobil rakétatüzérségi eszközökben használható lövedékeket, egyéb, vélhetően 155 mm-es tüzérségi lőszereket, páncéltörő és precíziós eszközöket és járműveket tartalmaz.

A járműcsomag valószínűleg nem páncélozott járművekből fog állni, egyéb esetben az amerikai sajtó részletezte volna annak tartalmát.

Az már tegnap kiderült, hogy ezen a szállítmányon kívül megérkeztek Ukrajnába az M270 MARS és M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőkre felszerelhető ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták is.

"Egy erős üzenetet küldünk ma az amerikai vezető szerepet illetően, amikor támogatást nyújtunk Ukrajna harcához az oroszországi agresszióval szemben" - fogalmaz a külügyminisztérium közleménye.

A rendszeres amerikai fegyverszállítások és biztonsági segítségnyújtás 2023 vége óta szünetelt, amikor elfogyott az erre a célra a Kongresszus által korábban jóváhagyott költségvetési keret.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF