Bevetette a csúcsfegyvert az ukrán légierő: csúnyán helyben hagyták az orosz parancsnoki központot
Globál

Bevetette a csúcsfegyvert az ukrán légierő: csúnyán helyben hagyták az orosz parancsnoki központot

Portfolio
Arányokat tekintve valószínűleg az ukrán légierő szenvedte el az egyik legnagyobb veszteséget a háború kirobbanása óta, ez azonban nem jelenti azt, hogy Kijevnek ne maradtak volna bevethető gépei: a napokban például nyugati csúcsfegyverekkel bombázták le az oroszok egyik parancsnoki állomását.

A videón az látható, amint az orosz csapatok Donyeck megyében működő parancsnoki állomását bombatalálat éri. Arról, hogy az akció milyen veszteségeket okozott Moszkvának pillanatnyilag nem állnak rendelkezésre információk.

A támadást a legtöbb forrás szerint "okosbombákkal" hajtotta végre az ukrán légierő. Ezekből a fegyvertípusokból Franciaország (AASM) és az Egyesült Államok (JDAM) is szállított Kijevnek. A bombákat több mint valószínű, hogy Mig-29-esekről dobták le, mivel az ukrán légierőben szintén népszerű Szu-25-ös csatarepülőgépek papírforma szerint nem képesek szállítani a fegyvereket (bár korábban már láthattunk példákat arra, hogy Kijev addig fúrta-faragta a szovjet gyártmányú gépeit, míg azokra rá tudták rakni a nyugati fegyvereket).

Az okosbombák napjainkban a vadászbombázók sztenderd fegyverzetének számítanak. "Buta" testvéreikkel ellentétben kioldás után képesek irányt változtatni, szárnyaiknak hála siklórepüléssel közelítik meg a célpontot, a francia AASM pedig rakétás utánhajtással is el van látva.

Az ilyen fejlesztéseknek hála a bombát hordozó gépek a rövid-hatótávolságú légvédelmi rendszerek hatósugarán kívül maradhatnak.

Címlapkép: a francia légierő Dassault Rafale vadászbombázói, a szárnyak alatt a kiegészítő üzemanyag tartály mellett 2-2 AASM okosbombával. A címlapkép illusztráció, az ukrán légierőnek nincsenek Rafale gépei. Forrás: Getty Images

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Ukrán tüzérség tüzel a frontvonal közelében