Eltűntek a befektetők 2012-ben

Portfolio
Lassan mindenkihez eljut a hír, hogy 2012-ben újabb, ijesztően mély szintre zuhant a hazai ingatlanbefektetések volumene. Alig sikerült kereskedelmi ingatlant értékesíteni és ennek megfelelően a tranzakciós összértékük is messze az eddig mért legalacsonyabb szintek alatt maradt. A legnagyobb hazai ingatlan-tanácsadó cégek közreműködésével összeállítottuk a 2012-es év legnagyobb irodabérleti és befektetési tranzakcióit. A mostani számoknál már csak a semmi lehetne rosszabb.
Elemzők tucatjai fejtegetik állandóan, hogy adott gazdaságban, adott iparágban, szegmensben éppen milyen trendek figyelhetőek meg, mik befolyásolják a piaci mozgásokat, hogyan változik évről-évre, vagy negyedévről-negyedévre az adott részpiac teljesítménye. A magyarországi kereskedelmi ingatlanok, vagyis jellemzően a modern irodaházak, bevásárlóközpontok, hotelek, ipari- és logisztikai központok piacán az idén sok dolga nem akadt az elemzőknek, ami a piaci mozgások figyelemmel kísérését jelenti, sokkal inkább törhetik tovább a fejüket azon, hogy mégis mi az, ami képes lehet a jelenlegi körülmények között is bizalmat és figyelmet előidézni a befektetők részéről.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) a vezető magyarországi tanácsadó cégeket tömörítő szervezet. Tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Robertson Hungary, Eston International és a Jones Lang LaSalle.

A helyzet ugyanis az, hogy 120 millió eurós teljesítményével a hazai ingatlanbefektetési piac még a 2010-es drámain alacsony számokat produkáló évhez képest is csupán fele akkora teljesítményt ért el. Az utolsó aranyév 2007 volt, amikor közel 2 milliárd eurós volument mértek Magyarországon, ám a válság egyik évről a másikra megnegyedelte a teljesítményt. 2010-ig nem is nagyon volt kérdés, hogy mi az alacsony teljesítmény oka, ugyanis régóta nem dübörgött már a magyar gazdaság, és Európa és a világ kisebb és nagyobb befektetőinek szűkös erőforrásai nálunk ígéretesebb országokba koncentrálódtak.

A három befektetési tranzakcióból, amit a BIEF tagjai részlegesen nyilvánosságra hoztak, kettő a görög Bluehouse Capital nevéhez fűződik, egy pedig a dubaji Al Habtoor Grouphoz. A korábbi hírek szerint a dubajiak által az Ofer Brothers-től megvásárolt belvárosi Le Meridien szálló 80 millió dolláros (60 millió euró) tétel volt, így a közzétett 120 milliós volumen 50%-át tette ki. A maradék 60 millió euró így a görög befektetőre jut, akik az Infopark E épületét és a Carpathian magyar portfólióját vásárolták meg. Így egy tranzakció jutott 2012-ben az iroda, egy a szálloda, és szintén egy a retail szektorra. A belvárosi Le Meridien szálló illetve az egykori Lágymányosi híd budai hídfőjénél található Infopark E épülete a legtöbbek számára ismerősen csenghet, ám a szakmában dolgozók közül is sokaknak okozhat fejtörést a Carpathian portfóliója.

A Carpathian (Dawnay Day Carpathian Plc.) még 2006-ban vásárolta meg az Interfruct (élelmiszer diszkontlánc) 23 magyar ingatlanát az azóta kártyavárként összeomlott SCD birodalomtól, 82,5 millió euróért, 7,8%-os hozamon. Az értékesítéssel egy időben, 15 évre szóló új bérleti szerződést is kötött az Interfructot továbbra is tulajdonló és üzemeltető SCD-vel az ingatlanok új tulajdonosa. 2008 januárjától azonban a beszállítók a kifizetetlen számlák miatt nem adtak több árut, az Interfruct pedig átkerült a Calslane Holdings pénzügyi befektetőhöz, végül 2008 nyarán az áruhazák végleg bezártak és a dolgozókat elküldték. A négy budapesti kerületben és 18 magyar nagyvárosban lévő ingatlanokat szerezte most meg a görög befektető.

Bérleti tranzakciók

A BIEF 2012-őt összegző adatai szerint a teljes kereslet az év során 344 977 nm volt, ami 13 százalékkal maradt el 2011 éves keresletének volumenétől. Összehasonlítva a 2011-es és 2012-es kereslet megoszlását, azt lehet megállapítani, hogy az új szerződések részesedése változatlan maradt 37 százalékkal, a bővüléseké 16 százalékról 10 százalékra csökkent, ugyanakkor a szerződéshosszabbítások részesedése 11 százalékpontos növekedés után 50 százalékra ugrott. Vagyis erősödött a helyben maradó cégek szerződéseinek aránya.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF