Lakáspiaci rekordok 2019-ben: legkisebb, legnagyobb, legolcsóbb, legdrágább

Portfolio
Bár a budapesti lakáspiacon több egymást követő hónapban is jelentősen visszaesett az adásvételek száma, a hazai lakáspiac fő mozgatórugóját még így is a főváros adja, ahol ezúttal a Duna House tapasztalatai alapján gyűjtöttük össze az idei rekordokat méret, ár és elhelyezkedés szempontjából.

Míg 2018-ban még 6 millió forintért is lehetett lakást találni Budapesten, addig idén a fővárosban már minimum 7-7,5 millió forintot kellett fizetni a legolcsóbb ingatlanokért, igaz ennyiért már a 20., 21. a 4. és a 7., 8.  kerületben is volt tranzakció. A legtöbb esetben felújításra szoruló kis lakásokat, vagy régebbi házat lehetett ezért az árért kapni, amire nagy valószínűséggel bőven kellett még költenie az új tulajdonosnak. A skála másik oldalán is van miből válogatni, számos 300 millió forint körüli adásvétel zajlott 2019-ben, de a legdrágább ház a budai oldalon több mint 600 millió forintért cserélt tulajdonost.

Építőipar 2020
A hazai építőipar legfontosabb kérdéseit vitatják meg a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

A szélsőségek mellett érdemes megnézni a teljes piacot: a Duna House felmérése alapján a fővárosban az átlagos négyzetméterár 576 ezer forint volt, amihez 41 millió forintos lakásár kapcsolódott. Ez valamivel alacsonyabb, mint az OTP Értéktérkép által számított 609 ezer forintos átlagár.

A legnépszerűbb kerületek

„Budapesten a legtöbben még mindig Angyalföldön keresik új otthonunkat, az ingatlankeresők közel 18%-a ebben a kerületben szeretne ingatlant vásárolni, amelyet kis lemaradással Zugló követ. A dobogó harmadik fokára a legnépszerűbb budai lokációk - a 2. és a 11. kerület - értek oda 2019-ben.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „A népszerűségi lista ugyan nem változott sokat, a fővárosi kereslet volumene azonban jelentősen, közel 20 százalékkal csökkent az idei évben.  A csökkenés ellenére az árakban nem volt jelentős változás és összességében még mindig aktív budapesti ingatlanpiacról beszélhetünk.”

Benedikt Károly
Duna House, pr és elemzési vezető
Benedikt Károly, a PPKE-BTK Kommunikáció- Történelem szakon szerezett diplomái mellett, műszaki- számítástechnikusi végzettséggel rendelkezik. Az elmúlt 12 évben kommunikációs ügynökségeknél dolgozott Tovább

Nem a méret a lényeg

A adásvételek 1%-át tették ki a 25 négyzetméter alatti minigarzonok, amelyek közül egy 12. kerületi nyerte el idén a legkisebb budapesti lakás címet, melynek alapterülete mindössze 10 négyzetméter. A jó elhelyezkedésének köszönhetően azonban ezért a lakásért több mint 12 millió forintot fizetett az új tulajdonosa. A családi házak közül a legnagyobbat a 16. kerületben vették meg, a 9 szobás villaépület nagysága több mint 600 négyzetméter, 3 konyhával és 4 fürdőszobával rendelkezik és közel 300 millió forintért cserélt tulajdonost.

Címlapkép forrása: Getty Images

Népszerű

Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról

Így alakul péntektől a benzin ára

Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?

Friss hírek

A lakások fűtésénél lehetne nagyon alakítani a geotermiával - Egyetlen kút fúrása nélkül is duplázhatnánk

A Financial Times anyagain képzik ki a ChatGPT-t

Bajban Svédország: egy éve tart a recesszió

Fordulat a korrupciós botrányban: döntést hozott Európa egyik legerősebb vezetője

Fontos bejelentést tett Kína a vámokról

Tovább száguld az OTP!

Összeszakadt a donyecki frontvonal, túl későn jött volna meg az amerikai segítség? - Háborús híreink hétfőn

Filmbeillő felvételeken az elképesztő ukrán fejlesztés: felrakták a Zuni-rakétákat a régi Mi-24-esekre

Fontos mérföldkőhöz ért a Tesla, örülnek a befektetők

Erősödik a forint

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF