A megtorpanás legapróbb jelei sem látszanak az új lakások piacán

Portfolio
Az új lakások aránya a lakáseladásokon belül 2016 óta fokozatosan emelkedett, 2019-ben elérte a 7,1%-ot, 2020-ban viszont enyhe visszaesés után az eddig ismert adásvételek 6,1%-a vonatkozott új építésű lakásra - derül ki a KSH legfrissebb, lakásárindexet is bemutató elemzéséből. Míg azonban a használt lakások áremelkedése a járvány első hullámai alatt sok helyen megálltak, az új lakások áraira úgy tűnik, nem hatott a járvány és a korábbi ütemben emelkedtek tovább.

2020 során mindkét, korlátozásokkal járó járványhullám visszavetette átmenetileg a lakások drágulását. A használtlakás-árak a 2020. I. negyedévi emelkedés után a Covid19-járvány II. negyedévre eső, első időszakában az előző negyedévhez képest 2,8%-kal csökkentek. A III. negyedév 3,9%-os emelkedését a IV. negyedévben ismét visszaesés követte (2,1%).

A váltakozó irányú elmozdulások hatására a IV. negyedévi használtlakás-árak mindössze 2,2%-kal haladták meg a 2019-es azonos időszaki szintet.

Az új lakások éves reálárindexe (fogyasztóiár-index figyelembevételével számított érték) azonban számottevően, 8,5%-kal tudott emelkedni, az újlakás-piac árszínvonala tehát távolodott a használt lakásokétól.

Az új lakások piacán a 2020. I. negyedévi kiugró, 8,6%-os áremelkedés után az év során lassult a növekedés, de a járványhullámok idején sem csökkentek az árak, 2021 I. negyedévében pedig itt is a használt lakásokéval megegyező, 5,8%-os áremelkedés volt megfigyelhető. Az előző év azonos időszakához viszonyítva ekkor szinte pontosan 10 százalékkal lettek magasabbak az újlakás-árak. Ez arra utal, hogy az új lakások piacán nem okozott olyan megtorpanást a járványhelyzet, mint a használtakén.

2021 I. negyedévében az új lakások ára elérte a 2015. évi bázis kétszeresét és az előzetes adatok alapján 2021 II. negyedévében is hasonló szinten ÁLLtak.

2020-ban 15 ezer, 2021 I. negyedévében további 4,4 ezer lakás épült értékesítési céllal. Bár 2020-tól újra 27% lett a lakásáfa, ebben az időszakban az értékesítések számottevő része még az 5%-os, kedvezményes áfa igénybevételével történt, ami hozzájárult a lakásépítés lendületének a fenntartásához. (A kedvezményes áfa 2020 januárjától történő kivezetése után a 2018 novembere előtt építési engedélyt kapott lakásokat még kedvezményes áfával értékesíthették a beruházók.)

Ugyanakkor a járvány két hulláma és az elhúzódó adminisztratív eljárások hátráltatták a lakások értékesítését és az adatok beérkezését.

2020-ban az újlakás-tranzakciók száma Budapesten 15%-kal nőtt, ugyanakkor minden más településkategóriában csökkent 2019 azonos feldolgozottságú adataihoz viszonyítva.

2021 I. negyedévében közel kétszeresére emelkedett az új lakások eladása az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vidéki lakásépítés 2020. évi fellendülése azonban még így is kevéssé érintette a lakáspiaci eladásokat, ugyanis az építkezések többletét saját célra épített családi házak adták, amelyek nem kerültek piacra. Az értékesítési céllal épített lakások többsége továbbra is a fővárosban található.

A cikk megjelenését a Duna Terasz projektek fejlesztője, a D&B Ingatlanfejlesztő Csoport támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF