Újabb rozsdaövezeti akcióterületek kijelöléséről döntött a kormány

Portfolio
Újabb rozsdaövezeti akcióterületek kijelöléséről döntött a kormány, melynek során elindította a társadalmi egyeztetést. A döntés értelmében lehatárolták azokat a területeket, ahol a rozsdaövezeti fejlesztésekre vonatkozó szabályozás érvényesíthető lesz, ami egy XI. egy XIV., és egy XV. kerületi projektre vonatkozna. Ennek kapcsán utánanéztünk, hogy azokon kik, milyen fejlesztést fognak megvalósítani.

A rozsdaövezeti fejlesztések lényege abban áll, hogy az ilyen területen beruházók különböző előnyökhöz jutnak. Egyrészt a kiemelt nemzetgazdasági beruházásnak minősülő státusz következtében az építési engedély megszerzése nem függ a helyi önkormányzattól és lényegesen gyorsabb, egyszerűbb az eljárásrend. Másrészt az 5 százalékos áfa az itteni telkeken időkorlát nélkül alkalmazható, de még fontosabb, hogy azt a leendő lakásvásárlók visszaigényelhetik, ami egy új lakás esetében milliókat jelenthet a vételárban.

Az eddigiekben az alábbi projektek kapták meg a státuszt:

  • a IX. kerületben a City Pearl beruházás
  • a X. kerületben a Somfa Liget projekt,
  • a XI. kerületben a BudaPart, az Elite Park és a Tetris ház,
  • a XIII. kerületben pedig a volt Láng Gépgyár területén megvalósuló fejlesztés

Ezek mellett márciusban jött a hír, hogy a XI. kerületi Temesvár utca 20. alatt található egykori Híradástechnika Szövetkezethez tartozó, 3822/29-es helyrajzi számú területet is rozsdaövezetté nyilvánítaná a kormány, de ott a kerület vezetése tavaly decemberben változtatási tilalomról hozott döntést.

Látogass el a pénteken nyíló 13. Lakáskiállításra! Az ingyenes rendezvényen idén is 10 és 18 óra között várjuk a MOM Sport Uszoda és Rendezvényközpont területén a lakáspiac iránt érdeklődőket. Részletekért kattints!

Ezek lehetnek a legújabb rozsdaövezetek

Budapest XI. kerület közigazgatási területén elhelyezkedő, az ingatlannyilvántartás szerinti belterület 3830/4 helyrajzi számú ingatlan, ahol ipari épületek bontását követően a terület rendezésével, parkosítással több ütemben megvalósuló lakóingatlanfejlesztésre, lakóingatlanok kialakítására irányul a beruházás. Ez a Fehérvári út – Galvani út – Szerémi út – Barázda utca közötti ipari részt jelenti, ami az Indotek Csoporthoz tartozik.

Budapest XIV. kerület közigazgatási területén elhelyezkedő, az ingatlannyilvántartás szerinti belterület 31267/140, 31267/141, 31267/142, 31267/143, 31267/144, 31267/145, 31267/146, 31267/147, 31267/148, 31267/149, 31267/150 helyrajzi számú ingatlanok, ahol komplex ingatlanfejlesztésre és ahhoz kapcsolódó építmények, infrastrukturális fejlesztések megvalósítására irányul a beruházás. Ez a Zugló Városközpont projekt, amit a Bayer Property fejleszt.

Budapest XV. kerület közigazgatási területén elhelyezkedő, az ingatlannyilvántartás szerinti belterület 88258/2, 88258/5, 88258/8 helyrajzi számú ingatlanok, ahol egy kereskedelmi és szolgáltatófunkciókkal kiegészített lakóterület megvalósítására irányul a beruházás. Ez pedig a volt Rákospalotai Növényolajgyár területe, ami szintén az Indotek Csoporthoz tartozik.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF