A karakteres élénkülés még várat magára: nem ez lesz az építőipar kedvenc éve

Portfolio
Elkezdődött az Építőipar 2024 konferencia. Lázár János építési és közlekedési miniszter nyitóelőadása után, az iparági találkozó reggele a 2024-es makrogazdasági kilátásokkal, az ÉVOSZ építőipari helyzetértékelésével és az ingatlanfejlesztők legfontosabb gondolataival folytatódot.

Bepörög a gazdaság 2024-ben?

Madár István, a Portfolio vezető elemzője tartott előadást a gazdasági kilátásokról. Év elején mindenki bizakodva tekintett a 2024-es évre, az infláció csökkenése, az energiaárak visszaesése pozitív kilátásokat vetített előre. Most azonban azt látjuk, hogy

a karakteres élénkülés még várat magára.

Az ipari termelés tovább esett, a gazdasági kilátások is borúsabbak, ami mögött a "motorok" lassú beindulása áll. A fogyasztási óvatosság nehezen oldódik, és a költségvetés általános helyzete sem alapozza meg a fejlesztések pénzügyi támogatásának lehetőségét. Ezen túl az egyes strukturális problémákról sem szabad megfeledkezni, a lassú vállalati fejlődés, a termelékenység, a munkaerőpiaci kihívások. Mindezeket szem előtt tartva idén már a recesszió véget érhet, de nem számítunk 4%-os növekedésre. Az építőiparban tavaly néhány százalékos visszaesést láthattunk, idén év elején azonban egy látványos visszapattanást tapasztaltunk, a szerződésállomány is növekedett. A fogyasztási sokk lassú enyhülése, az állami fogyókúra, a még mindig magas tőkeköltség, a gyenge termelékenység, az üzemméret korlátok, a lassú technológiai adaptáció és a humántőke minőségi, valamint mennyiségi korlátai mind olyan tényezők, amin kell még dolgoznia a magyar építőiparnak. Ezek alapján,

az idei év sem az építőiparé lesz. Ugyanakkor az év eleji élénkülési jelek egy része tartósnak látszik, bár összességében nem kecsegtetnek váratlan fordulattal. Ezen túl, a vállalatok eltérő helyzetbe kerülhetnek, azok fognak tudni túlélni, akik hatékonyságot növelnek, termelékenységet javítanak.

- mondta el Madár István.

Kép forrása: Mónus Márton/Portfolio

Sikerült felkészülni a zajló építőipari forradalomra?

Koji László, az ÉVOSZ elnöke előadása során több fontos üzenettel készült az iparág számára:

  • A hatékonyság javítása minden területen kiemelt fontosságú, de ez értékláncszemlélet nélkül nem működik. A nagy-, és közepes vállalatoknak az integrációban kiemelt szerepe van.
  • Egy másik fontos tényező a minőségi beruházások.
  • A szakmunkás-, és a mérnökhiányt kezelni kell, a felnőttképzések fejlesztése nélkül ez a probléma nem tud megoldódni.
  • Meg kell érteni, hogy a digitalizáció nem mumus, Nyugat-Európából adaptálhatunk megoldásokat.
  • A helyi építőipari szereplők helyzetbe hozásában az új törvények segíthetnek, de október végéig az új törvények végrehajtási rendeleteit is szükséges kidolgozni.
  • A közbeszerzések megfelelő kereteinek biztosítása is megoldandó feladat.
  • A Z generáció megnyeréséhez elengedhetetlen a minőségi és biztonságos munkahelyek biztosítása.
  • A jövő éghajlatellenálló létesítményeivel is foglalkozni kell.
  • A jogalkotói folyamatokban aktívan kell közreműködnie az építőiparnak.

Koji László végül kiemelte:

Az építőipar nem fog lendületbe jönni addig, amíg 5% alá nem mennek le a forint alapú hitelek kamatai.

Kép forrása: Berecz Valter/Portfolio

Vegyék fel végre a versenyt! – A fejlesztők üzenete

Dr. Takács Ernő, IFK elnök, a WING Zrt. vezérigazgató-helyettese a szállodák, kiskereskedelmi projektek területén, előadásában hangsúlyozta, hogy igenis vannak minőségi megrendelők az építőip számára, az ingatlanfejlesztők éppen azok. "A magyar ingatlanpiacon a lakás-, és irodaszegmens szűkül, a turisztika stagnál, egyedül a logisztikai szektor az, amelyik átlagon felül bővül, ez raktárcsarnokok, ipari létesítmények megépülését jelenti. Az ingatlanbefektetési volumen 2019-ben 1,9 milliárd euró volt (kereskedelmi ingatlanok értékesítéséből befolyt összeg, a lakások nélkül), de most nem tartunk itt, negyedére zsugorodott a volumen - 500 millió euróra csökkent tavaly. Így nincs forrás, amivel a fejlesztők új projekteket kezdhetnének. Ez okozza a belassulást" - mondta el a szakértő. Ezt követően kifejtette, hogy a tapasztalatok azt mutatják,

hogy a piac akkor megy jól, ha az ingatlanhasználók, az ingatlanprojekteket finanszírozók és az ingatlanbefektetők mind pozitívan gondolkodnak a piacról. Amint ez bekövetkezik, akkor elindulhatnak a magánberuházások, ingatlanfejlesztések is.

- mondta el Takács Ernő.

Kép Forrása: Mónus Másrton/Portfolio

Címlapkép forrása: Berecz Valter/Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF