2. Közép-Európai Corporate Finance Konferencia - bankszektor és regionális tőkepiac (x)

Portfolio
"Évek óta Budapest legsikeresebb pénzügyi konferenciája" - jellemezte tavalyi rendezvényünket Simor András, a Deloitte régióért felelős vezetője az esemény után adott riportban.
Idén október 18-án kerül megrendezésre a várhatóan azonos sikert hozó, egész napos szakmai fórum a WestEnd Hotel Hiltonban. A konferencia a magyar előadók mellett 2005-ben is saját szakterületük legjobbjait vonultatja fel Londonból, Varsóból és ezúttal Bukarestből is.

A rendezvény speciális fókuszában az idei évben a régió bankszektora áll. Végigtekintve az elmúlt egy év eseményeink és a közeljövő várható fejleményein, egyértelműen megállapítható, hogy a bankszektor lehet a gazdaság legforróbb szegmense az M&A aktivitást illetően. Ennek megfelelően Fülöp András, a Deloitte bankszektorért felelős partnere tartja a nyitó prezentációt a közép-európai bankpiaci trendekről.
A vitaindító előadást követően a hazai bankszektor azon meghatározó szereplőinek vezetői ülnek le egy kerekasztal beszélgetésre, melyek regionálisan is aktív szerepet játszanak (CIB, Erste, HVB, KBC-K&H, OTP, Raiffeisen)

A banki panelt követően a vállalati akvizíciók finanszírozásának új formáiról tekinthetnek meg egy prezentációt a jelenlévők, majd a régión belüli határon átnyúló akvizíciós aktivitás kerül előtérbe. Az elmúlt években egyértelműen megerősödtek Közép-Európa vezető vállalatai, melyek stratégiájában immár a regionális terjeszkedés is meghatározó elemet képvisel. Ezt követően konkrét példákon keresztül is bepillantást kaphatunk a vállalatfelvásárlás eltérő jogi szabályozásába a régió egyes országaiban.

A private equity szekció prezentációja a régió feltehetően közeljövőben legaktívabb piacáról, Romániáról fog szólni. Ezt követően egy kerekasztal beszélgetéshez ülnek le a hazánkban is aktív alapok vezetői, hogy a rendelkezésre álló tőkéhez viszonyítva relatív alacsony deal-aktivitás okait vitassák meg.

Tőkepiaci vonatkozásban a régió elmúlt két évben legaktívabb IPO piacáról, a közepes méretű lengyel vállalatok tőzsdére lépésének sikertényezőjéről és buktatóiról kapnak áttekintést a hallgatók a varsói corporate finance piac domináns szereplőjétől a CA-IB Warsaw szakemberétől. Miközben hazánkban az IPO piac teljes mértékben kiszáradtnak tűnik, csendben megindult egy folyamat, melyben a régió cégei közül többen részvényeik bevezetését a londoni alternatív piacra, az AIM-re kezdeményezték. Ezen bevezetések mozgatórugóiról és racionalitásairól tart prezentációt az AIM bevezetésekre szakosodott egyik vezető londoni corporate finance cég.

Vállalati oldalról a MOL tőkepiaci finanszírozásának kötvény oldala kerül fókuszba a társaság treasury vezetőjének előadásában. A hitel versus tőkepiaci instrumentumokon keresztüli finanszírozás kérdése különösen a MOL aktuális euró kötvény kibocsátásának tükrében tarthat számot komoly érdeklődésre.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF