Négyszázezer részvény kibocsátását tervezi az RFV (x)

Portfolio
Tíz éve nem látott tranzakció a Budapesti Értéktőzsdén

Nyilvános, másodlagos részvénykibocsátást tervez július közepén az RFV Nyrt., ezzel 1998 óta az első ilyen típusú tranzakcióra kerül sor a hazai tőzsdén. A társaság igazgatósága 400 ezer darab új részvény kibocsátását tervezi. Az időpontot alátámasztják az intézményi befektetőkkel folytatott előzetes megbeszélések, illetve azok a vállalat előtt álló fűtéskorszerűsítési projektek is, amelyeket a fűtési szezon megkezdéséig kell végrehajtani.

Az elmúlt években produkált növekedési pálya fenntartása, a meglévő intézményi bizalom, és a megvalósításra váró projektekhez szükséges saját erő érdekében tőkepiaci forrásbevonás mellett döntött a Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt. igazgatósága. A tervezett 20 százalékos tőkeemelés a tervek szerint 400 ezer darab új részvény kibocsátását jelenti, várhatóan július közepén. Az RFV igazgatóságát 2008 augusztusában hatalmazta fel a közgyűlés az alaptőke megemelésére, a szintén tavaly jóváhagyott kibocsátási tájékoztató kiegészítését pedig a mai napon küldi el a társaság a PSZÁF részére.

"A tőzsdei jelenlét az átlátható és tiszta üzleti működést jelenti. Nagy örömmel üdvözöltük a Társaságot, amikor 2007 májusában tőzsdére lépett és példa értékű a ma bejelentett hír is, hiszen 1998 óta az RFV az első tőzsdei társaság, amely nyilvános másodlagos kibocsátást hajt végre. - nyilatkozta dr. Mohai György, a BÉT vezérigazgatója.

"A július közepi időpontot erősítette a befektetőkkel folytatott előzetes igényfelmérés, illetve megvalósításra várnak olyan, fűtéskorszerűsítési projektek, amelyeket legkésőbb szeptember végéig el kell kezdeni. Ezek a fejlesztések a szakmai felkészültség mellett rendkívül tőkeigényesek, a válság hatására azonban a hitelforrások beszűkültek, egyes hitelek esetében pedig egyre nagyobb mértékű saját erőre van szükség. A kibocsátás ezt a forrást teremti elő, így a társaság visszaállhat a korábbi impresszív növekedési pályára." - indokolta Soós Csaba, az RFV Nyrt. igazgatóságának elnöke a kibocsátás szükségességét.

Az elmúlt időszakban végrehajtott sikeres, nemzetközi részvénykibocsátások többsége is az energiahatékonysági, vagy alternatív energiaforrásokat érintő társaságok esetében valósulhatott meg a jelenlegi tőkepiaci környezetben. A szintén energiahatékonysági szolgáltatásokat nyújtó RFV, az elsősorban önkormányzati ügyfeleitől átvállalja az intézmények energetikai felmérését, a kivitelezést, és a teljes finanszírozást. A beruházás eredményeként pedig önkormányzati oldalon csökkennek az energiaköltségek, javul a működési biztonság.

Minderre jó példa a társaság veszprém megyei intézményeknél végzett fűtéskorszerűsítési projektje, amelynek keretén belül 11 intézményben hajtott végre korszerűsítést, s ezzel mintegy 30 százalékos energia megtakarítást ért el. Hasonló projekt van jelenleg folyamatban Fejér megyében is: ott csaknem 40 intézményt korszerűsít az RFV 1,3 milliárd forint beruházási értéken, a megtakarítások nagyságát pedig mintegy 25 százalékosra becsüli a társaság.

FONTOS MEGJEGYZÉS:
AZ RFV NYRT. IGAZGATÓSÁGA KIEMELI, HOGY A NYILVÁNOS KIBOCSÁTÁSSAL KAPCSOLATOS, BEFEKTETÕK TÁJÉKOZTATÁSÁT CÉLZÓ RÉSZLETES INFORMÁCIÓKAT KIZÁRÓLAG A PSZÁF ÁLTAL JÓVÁHAGYOTT ÖSSZEVONT TÁJÉKOZTATÓ, ANNAK KIEGÉSZÍTÉSEI, ILLETÕLEG A KIBOCSÁTÁSSAL KAPCSOLATOS HIRDETMÉNY FOGJA TARTALMAZNI.
(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF