Milliók tűnhetnek el a párna alatt (x)

Portfolio
Éves szinten milliókat, vagy akár a teljes vagyonukat is elveszíthetik azok, akik még mindig otthon tartják megtakarításukat, abban a tudatban, hogy ott van a legjobb helyen. Szakértők segítségével összegyűjtöttük, hogy milyen veszélyek leselkednek az otthon tartott vagyon híveire, és mennyit bukhatnak ezen a módszeren évente.
Egy a közelmúltban készült kutatás megállapításai szerint a hazai lakosság több, mint 10%-a otthon, családtagoknál, vagy más "biztos" helyen tartja megtakarításait, vagy akár teljes vagyonát. Az okok sokrétűek: van, aki bármikor szeretne hozzáférni az összeghez, mások viszont úgy gondolták, ez a leginkább megnyugtató megoldás, amikor az okokról kérdezték. Pedig a módszer nagyon kockázatos, egyik pillanatról a másikra akár minden elveszhet - íme a lista a lehetséges veszélyekről.

1. Betörés

Lassan már naponta érkeznek sajtóhírek arról, hogy egy-egy elegánsabb környéken lévő családi házat, villát feltörtek, és onnan különféle értéktárgyakat, beleértve készpénzt tulajdonítottak el - miközben sok esetben még a legminimálisabb védelemmel sincsenek ellátva azok az ingatlanok, ahol nagy összegű készpénzt, értékpapírt tárolnak a tulajdonosok. Ezzel kapcsolatban jó tudni, hogy készpénz eltűnésekor az esetek döntő többségében a biztosító nem térít, az összeg megkerülésére pedig a tettesek elfogása esetén sincs túl sok esély. Elég egy 10-15 perc alatt lezajló betörés, és az Ön anyagi helyzete máris alapjaiban megváltozott.

2. Infláció

Kevés olyan ország van, ahol 0% az infláció, és a pénz vásárlóértéke is stabil, vagy éppen növekszik. Hazánk legalábbis nem tartozik ebbe a csoportba - az otthon tartott pénz értéke folyamatosan csökken. Gondolja csak át: Az elmúlt tíz év alatt összesen 66% volt az infláció!

3. Kamatveszteség

Még ha abszolút megközelíthetetlen helyen is tárolja vagyonát - nincs szüksége az abból elérhető kamatra, vagy a befektetéseken elérhető hozamra? 100 millió forinton - 5%-os kamat vagy hozamszintet feltételezve - akár 5.000.000 forint keletkezhet - ami egy középkategóriás autó ára. Ugyanakkor, az otthon tartott vagyon esetében nem csak az elérhető hozamot veszti el, hanem az inflációs hatást is elszenvedi - tehát ez esetben a veszteség még magasabb.

4. Többet is ki lehetne hozni...

Egy jó privátbanki szolgáltató kiválasztásával a meglévő vagyon folyamatosan és eredményesen gyarapítható. Míg az otthon tartott pénz akár egy pillanat alatt elveszhet, addig egy személyes privátbanki tanácsadó segítségével hosszú távon eredményesen kezelheti és tervezheti pénzügyeit. A Friderich Wilhelm Raiffeisen Private Banking szakemberei 15 éve - igazolt eredményességgel - nyújtanak vagyonkezelési, vagyontervezési és befektetési szolgáltatást. Hogy Ön mennyi hozamot érhetne el? Kérdezze meg tőlük, állnak rendelkezésére!

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF