Ahol a befektetéshez nem árt a szakértelem (x)

Portfolio
Nincs ma könnyű helyzetben az, aki megtakarított pénzét befektetni kívánja. A kamatok csökkenésével a banki lekötések reálnyereséget alig hoznak, a pénzpiaci befektetések magasabb hozammal kecsegtetnek ugyan, de a még mindig bizonytalan légkörben nagyobb kockázattal is járnak. Az ingatlanok ármozgása egyelőre kiszámíthatatlan, a nemesfémek árának alakulása a nagy zuhanást követően még nem mutat határozott irányt. Sokan keresnek más olyan, hosszútávon is értékálló befektetési lehetőséget, amellyel eddig nemigen próbálkoztak.


Az egyik ilyen lehet a műtárgypiac, amely nálunk még mindig egy viszonylag szűk, jelentős részben gyűjtőkből álló réteg felségterülete. Ennek oka egyebek mellett az, hogy a festmények, értékes ékszerek, ötvösmunkák és más műtárgyak vásárlása hozzáértést igényel. A befektetési szándék és a jó ízlés nem feltétlenül elegendő, a valódi érték felméréséhez némi szakértelem is szükséges, és ez sokakat elijeszt. Támaszkodhatunk persze a műkereskedelemmel foglalkozó cégek és az aukciósházak szakértőire, igazi biztonságot viszont az érezhet, aki maga is valamennyire ért a műtárgyakhoz.

A szükséges alapismeretek megszerzése nem is annyira nehéz, mint gondolnánk. Az ilyen irányú képzésben a legnagyobb hagyományokkal és gyakorlattal rendelkező BÁV Becsüs Akadémiájának vezetője szerint bárki viszonylag gyorsan és könnyen megszerezheti azt a tudást, amely segítségére lehet a műtárgypiaci befektetéseknél, ezt a célt szolgálják az intenzív tanfolyamok. Koncz Erika szerint a legfontosabb a gyakorlat-orientált oktatás, amely lehetővé teszi, hogy a résztvevők közvetlen tapasztalatot szerezzenek a műtárgyak értékének megállapításában. Ez a befektetési döntéseknél meghatározó fontosságú lehet.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF