Függőleges erdő Budapesten? (x)

PR cikk
Ezen a héten pénteken és szombaton megnézheted Budapest egyik legérdekesebb és legzöldebb épületét, ahol fák nőnek a homlokzaton és okosak az otthonok.

Elkészült Budapest egyik legzöldebb lakóparkjának első épülete, az Újpest-Központban található Metrodom Panorámában. Azok, akik a Váci úton észak felől érkeznek a fővárosba, az elmúlt évben láthatták, hogyan is növekszik 4 torony egyre magasabbra a Károlyi István utcánál.

Az épület önmagában is nagyon látványos, a legérdekesebb részlet azonban valószínűleg elkerüli a többség figyelmét, hiszen ősz van. A lakópark tervezésénél ugyanis a fenntarthatóság mellett a környezetvédelem is fontos szempont volt, így a beruházó kérésére az építészek igyekeztek minél több zöld növényt tervezni a lakóparkba.

Hova tegyünk ennyi növényt?

Az hamar világossá vált, hogy a sűrűn beépített újpesti városközpontban legfeljebb az utcák mentén, egy keskeny sávba lehetne fákat és bokrokat telepíteni, a tervezők azonban ennél jóval többet képzeltek el. A fejlesztő és a tervező mert nagyot álmodni és az épületek teljes homlokzatát beültették növényekkel, többek között 170 fával és 3 kilométernyi cserjével, de növénytakaró került a tetőre is.

A tervezők égtájak szerint más-más növényeket választottak, illetve örökzöldeket és lombhullatókat egyaránt, így évszakonként eltérő arcát fogja mutatni a lakópark. Ennyi növénynek persze vízre is szüksége van, de nemcsak a homlokzati locsolórendszer kiépítésére gondoltak, hanem a környezettudatosság jegyében arra is, hogy milyen vizet hasznosítanak. Az esővíz nem a csatornába kerül, hanem az épületek pincéjében lévő 6-8 köbméteres ciszternákba és amíg csak lehetséges, a locsolórendszert az itt összegyűlt víz látja el.

Nemcsak zöld, okos is

A környezettudatosság a növényeken kívül energiatakarékosságot is jelent, amiről a fejlett okosotthon rendszer gondoskodik. A rendszer figyel a nyitva hagyott ablakokra, a fűtésre, a világításra, vagy akár a redőnyökre is, hogy az energiafogyasztás a lehető legkedvezőbb legyen. A lakók az alacsony számlákon kívül másnak is örülhetnek, ugyanis az igényeiknek megfelelően beállított okosotthon rendszer a kényelmüket is szolgálja. Távozáskor automatikusan lekapcsolja az égve maradt lámpákat, figyelmeztet a nyitva maradt ablakokra, és a fűtést is lejjebb veszi, amíg szellőztetünk.

Nézd meg személyesen!

A Metrodom Panoráma legelső épülete már elkészült. Ha kíváncsi vagy a függőleges ligetre, megnéznéd a szabad lakásokat és szeretnéd megcsodálni a városra és a Dunára nyíló kilátást egy 16. emeleti lakásból, gyere el november 15-én vagy 16-án a Metrodom Panorámára és tapasztald meg a valódi Panoráma-élményt!

A részletekért kattints!

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF