NHP Hajrá: beruházásokkal a versenyképességért (x)

PR cikk
Nagy a növekedési potenciál a kkv szektorban

A Magyar Nemzeti Bank legújabb konstrukciója, az NHP Hajrá 1500 milliárd forintnyi kedvezményes forrást nyújt a kereskedelmi bankok közvetítésével a kkv szektor számára, amely a hazai vállalkozásfejlesztés egyik legfontosabb szegmense. A kis- és közepes méretű vállalkozások likviditásának támogatása és a beruházásaik ösztönzése a gazdaság versenyképességének egyik legfontosabb forrása. De nézzük meg alaposabban is, hogy a kkv-k milyen kedvező finanszírozással élhetnek fejlesztési és növekedési céljaik megvalósításához!

Kkv szektor: van még tere a fejlődésnek

A KSH adatai szerint a magyar vállalkozások jelentős részét (99,1%-át) a kkv-k alkotják, melyek több mint 2 millió embernek biztosítanak munkát. A szektor a foglalkoztatásában betöltött súlya és hozzáadott értéke miatt egyértelműen a magyar gazdaság egyik legfontosabb szegmense.

Az MNB versenyképességi tükréből azonban kiderül, hogy kkv-k termelékenysége érdemben elmarad a hazai nagyvállalati szektorétól. Ennek okai között szerepel, hogy a mikro- és kisvállalatok mérethatékonysági problémákkal küzdenek, miközben sok kkv számára kihívást jelent a digitalizáció és az innováció is, így az erős piaci versenyben sokszor alulmaradnak a nagyvállalatokkal szemben. Ráadásul a beruházási hajlandóság is azt a képet tükrözi, hogy a nagyvállalatok invesztálnak arányaiban a legtöbbet, a cégméret csökkenésével pedig egyre kisebb a fejlesztésre jutó források aránya.   

Az MNB hangsúlyozza, hogy a vállalati szféra a kkv szektor koncentráltabbá válásával, a cégek modernizálásával és a beruházásai szintjük támogatásával állhat a kedvezőbb termelékenységi és a versenyképességi pályájára.

Beruházás kedvező finanszírozással

A kis- és középvállalkozások finanszírozási helyzete fontos versenyképességi tényező, hiszen a vállalkozások növekedéséhez és fejlesztéséhez szükség van a források bevonására. A Magyar Nemzeti Bank kiemelt célkitűzései között szerepel, hogy minél kedvezőbb finanszírozással ösztönözze a beruházásokat, így is támogatva a hazai vállalkozói szektor erősödését.   

Az elmúlt évek növekedési fordulatához is jelentősen hozzájárult a hitelezés bővülése, amelyen keresztül megnőtt a vállalati forrásellátottság. A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítése és a fellendülés érdekében is érdemes a pénzügypolitikát ezen a pályán tovább folytatni. A cégek, amelyek most beruháznak, az egész gazdaságot segítik a gyarapodásban.

A Növekedési Hitelprogram jelenleg futó szakasza, az NHP Hajrá konstrukció beruházási hitelei még előnyösebb, alacsony, fix kamatozású, akár 20 éves lejáratú hitelekkel állnak a vállalkozások rendelkezésére. A konstrukció többek között tárgyi eszköz beszerzésre, korszerűsítésre, üzemfejlesztésre, ingatlanvásárlásra, valamint felvásárlásokra használható. Ráadásul a bankok gyors, alig 2 hetes hitelbírálattal állnak az ügyfelek rendelkezésére. A cégeknek érdemes minél több hitelintézet ajánlatát összehasonlítani, hogy a legkedvezőbb feltételekkel folyósított forrással tudjanak növekedni!

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF