135 cég nyert milliárdos EU-támogatást gyakornoki programjára

Portfolio
135 cég nyert el a napokban összesen 1,1 milliárd forintnyi támogatást egy EU-pályázaton gyakornoki programok megvalósítására - derül ki a támogatott uniós projektek hivatalos adatbázisából. Két másik uniós gazdaságfejlesztési pályázaton is a napokban hirdettek eredményeket.
A "Gyakornoki program pályakezdők támogatására" című, 30 milliárd forintos keretösszegű GINOP-5.2.4-16 kódszámú pályázatban május 2-án és 3-án hirdettek újabb nyerteseket, amely cégek jellemzően 4-7 millió forintnyi támogatást nyertek el. Ez nem véletlen, hiszen a felhívásban eleve 2-30 millió forint közötti támogatási tartományt jelöltek meg. Néhány cég a támogatás felső határa közeli összeget nyert el, így például a nyírmeggyesi Ledyma Deco Kft. 28,9 millió, a kiskunhalasi Ván Iroda Kft. 29,5 millió, a miskolci Shift Balance Kft., illetve a szintén miskolci Borsod Van Kft., továbbá a létavértesi Profitál 2004 Kft. pedig csaknem 30-30 millió forintnak örülhet, mivel nyilván nagyobb projektet, több gyakornokot vállaltak.

A támogatás kifizetési adatbázis szerint egyébként összesen már 3990 cég/intézmény indult ezen a pályázaton, összesen 30,5 milliárd forintnyi támogatási igényt nyújtottak be, közülük 2859 esetben támogatta a hatóság a projektet 21,3 milliárd forinttal. A hatályos szerződések állománya 2719 darab, összege pedig 19,8 milliárd forint. Egyelőre 2265 projektre fizettek ki összesen 10,66 milliárd forintot.

Ennek a pályázatnak a támogatása 86%-ban az Európai Szociális Alapból érkezik, a fennmaradó 14%-ot pedig a magyar költségvetés rakja hozzá a kerethez. A pályázati felhívás szerint a program elsődleges célja a közvetlen munkahelyteremtés elősegítésén túl az iskolai rendszerű képzésben, felnőttoktatásban, vagy felnőttképzésben megszerzett szakképesítés hasznosulásának elősegítése, a fiatalok korai munkahelyi tapasztalathoz segítése, ezzel a későbbi foglalkoztathatóságuk növelése. A gyakornoki program a vállalkozás statisztikai létszámának növelésével együtt járó, azaz új státusz betöltését eredményező foglalkoztatás esetén egyrészt bér- és járuléktámogatást nyújt a vállalkozások számára a gyakornok foglalkoztatásához kapcsolódóan kilenc hónapon keresztül, másrészt lehetőséget teremt segítő vállalati gyakornoki kapcsolattartó tevékenység ellátására és szükség esetén az új munkahely tárgyi és infrastrukturális feltételeinek kialakítására is.

A program az Ifjúsági Garanciához kapcsolódó foglalkoztatási támogatások rendszerébe ágyazva valósul meg. Az Ifjúsági Garancia rendszer lényege, hogy minden 25 év alatti fiatal az iskolai tanulmányai befejezését vagy a munkanélkülivé válását követő 4 hónapon belül megfelelő színvonalú, konkrét foglalkoztatási vagy továbbképzési ajánlatot kapjon.

A fenti pályázaton túl egyébként tegnap, május 6-án hirdettek újabb nyerteseket a "Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása" című, GINOP-3.2.2-8-2-4-16 kódszámú, illetve a "Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében" című, GINOP-1.2.3-8-3-4-16 kódszámú pályázatokon is. Előbbi pályázaton 18 cég 169 millió forintot nyert, míg utóbbin 4 cég összesen 102 millió forintot.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF