Rendkívüli EU-csúcsot jelenthet ma be Donald Tusk

Portfolio
Első alkalommal folytatnak érdemi vitát a következő ötéves ciklus stratégiai irányairól a mai félnapos nagyszebeni informális csúcstalálkozójukon az EU27-ek vezetői, akik "félszemmel" ugyanakkor már a május végi európai választásokat követő jelölési procedúra felé kacsintanak. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke várhatóan bejelenti, hogy két nappal az EP-szavazás után rendkívüli csúcstalálkozót hív össze Brüsszelben - vetíti előre összefoglalójában a Bruxinfo.
Románia az EU soros elnöke ebben a félévben, így egy erdélyi városban, Nagyszebenben rendezik meg ma azt az informális EU-csúcsot, amelyre még tavaly ősszel tett javaslatot Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hogy az akkor március végére várt - de egyelőre elmaradt - brit kilépés után Európa jövőjéről cseréljenek eszmét az uniós vezetők.

A mai találkozó apropója az, hogy ma, május 9-én van az Európa-nap és így időszerű megvitatni azokat a stratégiai prioritásokat, amelyek az uniós intézmények és a kormányok számára egyfajta iránytűként kell, hogy szolgáljanak a 2019 és 2024 közötti következő ötéves politikai ciklusban.

A mindössze ötórás informális csúcsról - amelynek házigazdája a város korábbi polgármestere, Klaus Johannis román elnök lesz - hiányzik az Egyesült Királyság, hiszen a kilépés küszöbén állnak, így nélkülük vitatják meg Európa jövőjét, igaz a brit miniszterelnök-helyettes éppen a napokban ismerte el: náluk is meg kell rendezni az EP-választásokat, mert nincs már idő előtte a kilépés minden lépésének levezénylésére.A Tusk által előterjesztett három oldalas "vázlat" - ami tehát a vita alapjául szolgál majd - a következő fejezeteket tartalmazza:
  • a polgárok és a szabadságjogok védelme (biztonság, a migrációs kihívások kezelése, a jogállam megőrzése és az értékek és szabadságjogok védelme);
  • egy jövőnek szóló európai gazdasági modell kihordása (belső piac, gazdasági és monetáris unió elmélyítése, digitális átmenet, tisztességes verseny, oktatásba és képességekbe való befektetés stb.);
  • egy zöldebb, igazságosabb és befogadóbb jövő építése (fenntartható, biztonságos és megfizethető energia, a környezet és az éghajlat megóvása, a különbségek csökkentése a kohézión keresztül, fogyasztók és egészség védelme stb);
  • Európa érdekeinek és értékeinek előmozdítása a világban (védelmi kezdeményezések, bővítés, szomszédságpolitika, az európai értékek népszerűsítése, a multinacionális szabályok előmozdítása és a globális kihívások kezelése).

Az EU27-ek vezetői Tusk kezdeményezésére egy Nagyszebenről elnevezett nyilatkozatot is elfogadnak, amelyben újfent hitet tesznek az egység és az EU jövőjébe vetett hit mellett.

EU-források szerint ugyanakkor a csúcs résztvevői nem szorítkoznak majd csupán a jövő kérdéseinek a feszegetésére, hanem vigyázó szemüket már az EP-választásokra vetik majd, megtervezve a tagállami térfélen az eredményből következő lépéseket. Tusk Nagyszebenben az EP-választások utáni jelölések rendjéről fog referálni, a vezetők elé tárva, hogy milyen egymást követő lépéseken keresztül kell az Európai Tanácsnak eljutnia a következő bizottsági elnöknek alkalmasnak talált személy jelöléséig.

Az Európai Tanács elnöke Nagyszebenben annak bejelentésére készül a Bruxinfo információi szerint, hogy két nappal az EP-választások után, azaz május 28-ra rendkívüli csúcstalálkozót fog összehívni Brüsszelben, hogy megvitassák az európai voksolás eredményeit és a soron következő lépéseket.

Diplomaták emlékeztetnek rá, hogy Tusk elődje, Herman Van Rompuy 2014-ben a választás után azonnal csúcsot hívott össze azzal a céllal, hogy mandátumot kapjon az intézményközi konzultációkra.

Az időtényező azért különösen fontos, mert az Európai Tanács nem kötelezte el magát hivatalosan amellett, hogy a választás után az EP által javasolt csúcsjelöltnek szavaz majd bizalmat és elfogadja azt a személyt. "Ez nem lehet automatikus, erre nincs garancia" - emlékeztetnek a Tanácsnál a 2018. februári EU-csúcsnak erre a döntésére.

Elemzők megjegyzik, hogy legutóbb 3 hónapra és három uniós csúcstalálkozóra volt szükség a bizottsági elnöki utódlás kérdésének megoldására. A hivatalos jelöléshez minősített többség lesz szükséges az Európai Tanácsban. A jelenlegi intézményi vezetők közül Juncker, Tusk és Mogherini személyét sem övezte konszenzus.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF