Milliárdos turisztikai EU-s fejlesztés indul a világörökségi Hollókőn

Portfolio
MTI
Egymilliárd forintos turisztikai fejlesztés valósul meg a világörökségi Hollókőn, amelynek keretében gasztronómiai élményközponttal gazdagodik az ófalu, a középkori várban pedig új kiállítások és élmények várják majd a látogatókat – jelentették be a Nógrád megyei településen.

A fejlesztés háttere

A 2021 közepéig zajló fejlesztésekre összesen 1,1 milliárd forintot fordíthat a világörökségi falu európai uniós és kormányzati támogatásból a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretében – jelezte a szerdai eseménye Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta.

A támogatott uniós projektkereső adatbázis szerint a projekt neve „Hollókő Ófalu és Vár turisztikai fejlesztése”, amely a GINOP-7.1.6-16 - Világörökségi helyszínek fejlesztése című pályázatból kapott 2017 októberében 1,1 milliárd forint támogatást, amelynek 82,4%-a származik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, közel 18%-a pedig a magyar költségvetésből. A projekt összköltsége egyébként 1,134 milliárd forint, azaz 97%-os a támogatási intenzitás, a fennmaradó 3% a saját erő. A kifizetett előleg mértéke egyébként már 800 millió forint, amelyet még tavaly augusztus 12-én teljesítettek. A támogatási adatlap szerint egyébként a projekt 2017. december 31-én indult és idén év végén zárulna, de az államtitkár szerint 2021 közepéig elhúzódik a projekt.

Továbbra is várjuk az uniosprojekt@portfolio.hu címre a különböző EU-s fejlesztések közleményeit, amelyeket térítésmentesen megjelentetünk az Uniós Források rovatban.

Mi a projekt lényege?

A Hollókő ófalu és a vár turisztikai fejlesztése című programot ismertetve Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az ófalu főutcáján, a jelenlegi Vár étterem helyén és környezetében gasztronómiai élményközpont létesül. Lesz főzőiskola, disznóvágás, lekvárfőzés, de a veteményestől az asztalig című kiállításon be is mutatják a palóc gasztronómia alapjait.

A várban korszerűsítik a kiállításokat, és bemutatják hogyan nézhetett ki a vár eredeti állapotában. Korabeli bútorokat helyeznek el a lovagteremben, és a tornyot megemelik egy szinttel.

Hollókő önkormányzata a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.-vel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel konzorciumban valósítja meg a beruházást, amelytől

azt várják, hogy az 1987-től világörökségi címmel rendelkező faluban néhány éven belül évi 30 ezerrel nőhet a látogatók száma.

A sajtótájékoztatón Szabó Csaba (Fidesz-KDNP), Hollókő polgármestere és Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő az elmúlt években többmilliárd forint értékben megvalósult hollókői fejlesztéseket vették számba, kiemelve, hogy itt épült meg Nógrád megye legmagasabb színvonalú kereskedelmi szálláshelye, a négycsillagos wellness hotel is.

Címlapkép forrása: kormany.hu, Pénzügyminisztérum

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF