Johnson ígéri, végigviszik a Brexitet

MTI
Az új brit kormány "elsöprő erejű" felhatalmazást kapott a parlamenti választásokon arra, hogy végigvigye a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát, és ezt január 31-ig, a Brexit jelenlegi határnapjáig végre is hajtja - mondta pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Johnson vezette Konzervatív Párt a péntek délutánra véglegessé vált adatok szerint több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson. A 650 egyéni választókerület közül a konzervatívok 365-ben nyertek, vagyis 365 fős frakciót alakíthatnak a jövő kedden összeülő új alsóházban.    

A Konzervatív Párt 47 fővel növelte parlamenti frakciójának létszámát és 80 fős többségben lesz az összes többi párt alsóházi frakciójának együttes létszámához képest.    

A konzervatívok az 1987-es választás óta nem értek el ilyen jó eredményt. Az akkori választás után Margaret Thatcher 376 tagú alsóházi konzervatív frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

Címlapkép forrása: Chris Furlong/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF