Szerda reggel lesz a fontos vita az EP-ben a következő EU-s költségvetésről

Portfolio
Az európai parlamenti képviselők szerdán 9 órától, az Európai Tanács február 20-i büdzsé-csúcstalálkozója előtt ismét hangsúlyozzák a következő költségvetési ciklus Parlament számára legfontosabb elemeit – vezeti fel az Európai Parlament közleménye a holnap reggeli esemény aktualitását és fontosságát.

A képviselők megismétlik, hogy olyan ambíciózus többéves költségvetési keretet (MFF) várnak, amely biztosítja az Unió legfontosabb szakpolitikáinak - például a mezőgazdasági vagy a regionális politika - folytonosságát. A kiemelt területekre - az éghajlatváltozás kezelésére, a kutatásra, a digitalizációra, a fiatalok támogatására (Erasmus+, fiatalok munkavállalása), és a kis- és középvállalkozásokra több forrást kell szánni. A nemrég indult programokat, amilyen például a pénzügyi és gazdasági válság nyomán kezdődő befektetésösztönzés, vagy a migráció és a biztonság kérdése, új forrásokból, és nem egyéb programok forrásainak elvonásával kellene finanszírozni.

Az Unió állam- és kormányfői az Európai Tanács rendkívüli ülésén, február 20-án vitatják meg az Unió hosszú távú költségvetését. A Tanács még nem jutott közös álláspontra. A Parlament 2018 novemberében fogadta el a Bizottság 2018 májusában benyújtott javaslatáról alkotott közös álláspontját. Az MFF életbe lépéséhez szükség van az Európai Parlament hozzájárulására.

Az MFF-fel kapcsolatban teljeskörű és folyamatosan frissülő információ az MFF kérdések és válaszok oldalon és a linkgyűjteményben található (angolul).

A Parlament elnöke, David Sassoli február 12-én, szerdán 13:00 órakor sajtótájékoztatót tart az MFF-ről a strasbourgi sajtótájékoztató teremben. A közvetítés itt érhető el. 

Az Erasmus, Kreatív Európa és Európai Szolidaritási Testület programok MFF-vetületével foglalkozó parlamenti jelentéstevők február 12-én, szerdán 15:00 órától tartanak sajtótájékoztatót a strasbourgi sajtótájékoztató teremben. A közvetítés itt érhető el. 

A plenáris ülésen zajló vita az EP Live és az EbS+ csatornán követhető élőben.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF