Figyelmeztetés jött Brüsszelből: behúzhatja a kéziféket a magyar gazdaság

Portfolio
A tavalyi 4,9 százalék után 2020-ban 3,2 százalékra lassulhat a magyar GDP-növekedés, 2021-ben pedig már 3 százalék alatt lehet – derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett előrejelzéséből. A testület az idei növekedési prognózisát ugyan megemelte, de így is jelentős lassulásról beszélhetünk.

Legutóbb őszi prognózisában 2019-re 4,6%-os, 2020-ra és 2021-re pedig egyaránt 2,8%-os magyar növekedést várt az Európai Bizottság. Ezek közül most a tavalyi növekedést felhúzták 4,9%-ra, az ideit pedig részben a magasabb bázis miatt 3,2%-ra.

A magyar gazdaság képes lehet ellenállni a nemzetközi lassulásnak, köszönhetően olyan egyedi hatásoknak, mint a beruházások emelkedése, illetve az új autóipari beruházások beindulása. A jelek azonban arra mutatnak, hogy már rövidtávon is mérséklődik majd a növekedés.

Az inflációs előrejelzésén viszont emelt kicsit a testület, az idei évre 3,3, jövőre pedig 3,1 százalékos drágulást vár. A Bizottság kiemeli, hogy decemberben az uniós módszertan szerint 4,1%-ra emelkedett a drágulás üteme, így 2019-ben átlagosan 3,4% volt. Hozzáteszik, hogy az olajárak emelkedése és a forint gyengülése okozta a megugrást. A brüsszeli testület artra számít, hogy az első negyedévben eléri csúcsát a drágulás, így 2020-ban 3,3%-os, 2021-ben pedig 3,1%-os lehet az átlagos áremelkedés.

Címlapkép: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF