Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

Utólag festették sötétebbre a japán gazdaságot

Utólag festették sötétebbre a japán gazdaságot

A japán kormány jelentősen rontotta a gazdaság idei első negyedévi teljesítményére vonatkozó adatát, miután a frissített statisztikákból kiderült, hogy az építőipar kevesebb megrendelést kapott, mint azt korábban gondolták.

Romlott a gazdasági hangulat Svájcban

Svájcban kissé romlott a gazdasági hangulat júniusban a májusban elért több mint két és féléves csúcshoz képest a UBS és a CFA Society Switzerland szerdán kiadott közös jelentése szerint.

Brüsszeli figyelmeztetés: Magyarország súlyos kihívásokkal küzd

Brüsszeli figyelmeztetés: Magyarország súlyos kihívásokkal küzd

Magyarország strukturális problémákkal küzd, amely jól látszott a gazdasági teljesítmény heves kilengéseiben is. Továbbra is aggodalomra ad okot a korrupcióellenes keretrendszer és a jogalkotás minősége, ami negatív hatással van az üzleti környezetre. Mindezek, kiegészítve a szelektív ágazati különadókkal és állami támogatásokkal együttesen csökkentették a versenyt. Ezeken túl a helyreállítási források elvesztésének kockázata is fenyegeti a magyar gazdaságot – többek között ezek olvashatók ki az Európai Bizottság friss konvergenciajelentéséből.

Kijózanító adat érkezett – Miben is hagyott le minket Bulgária?

Kijózanító adat érkezett – Miben is hagyott le minket Bulgária?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy Bulgária is megelőzte Magyarországot az Eurostat, 2023-as, egy főre jutó fogyasztási listáján. Hogy ez miért történt és miért módosított nagy mértékben az uniós statisztikai hivatal a korábban közölt adatokon, arról Madár Istvánt, a Portfolio vezető makroelemzőjét kérdeztük. A második részben azt jártuk körbe Nagy Viktorral, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjével, hogy milyen tőkepiaci hatásai vannak annak, hogy Emmanuel Macron francia elnök feloszlatta a Nemzetgyűlést és előrehozott választásokat írt ki.

Németh Dávid: 5%-os inflációval és 2,5%-os növekedéssel zárhatjuk az évet

Németh Dávid: 5%-os inflációval és 2,5%-os növekedéssel zárhatjuk az évet

385 és 400 forint közötti euróárfolyamra számít az év hátralévő részében a K&H vezető elemzője, az infláció 2024 végére 5,0%-ra gyorsulhat. Az alapkamat 6,25%-on zárhatja az évet Németh Dávid szerint, az idei gazdasági növekedés pedig várhatóan nem fogja meghaladni a 2,5%-ot. A közgazdász a bank szegedi sajtóútján tartott előadást a makrogazdasági kilátásokról.

A magyar kormányzás a legnagyobb kockázat a hitelminősítő szerint

A magyar kormányzás a legnagyobb kockázat a hitelminősítő szerint

Aggodalomra adnak okot a magas államadósságszint és az unortodox politikai intézkedések a jövőbeni magyar államadósság-besorolás szempontjából – közölte keddi háttérbeszélgetésén a múlt héten a magyar hitelminősítői osztályzatot változatlanul hagyó Fitch Ratings. Az elemzőik arra számítanak, hogy a költségvetési hiány 2024-ben csökkenhet, de az államadósság enyhén emelkedhet. Nem várják, hogy az ágazati különadókat kivezetné a kabinet, mivel az túlzott nyomást jelentene a magyar költségvetésnek. Lefele mutató kockázatnak látják az akkumulátorok iránti globális keresletcsökkenést is. Ezen kihívások közepette Magyarország jövőbeni hitelminősítése nagyban függ a gazdasági és politikai stabilitás megőrzésétől a tájékoztatásuk szerint.

Nem talál magára Svédország

Nem talál magára Svédország

A svéd statisztikai hivatal által közzétett első becslés szerint áprilisban 0,7%-kal csökkent a svéd GDP.

Itt a magyar GDP-adat: kezd kijönni a gödörből a gazdaság

Itt a magyar GDP-adat: kezd kijönni a gödörből a gazdaság

Az előzetes, korábbiaknál jóval hamarabb érkező, adattal egyező mértékben, 0,8%-kal nőtt az idei első negyedévben negyedéves alapon a magyar gazdaság – közölte kedden reggel a KSH. Ez megerősíti azt a képünket, hogy a magyar gazdaság elindulhatott a tavalyi recesszióból való kilábalás útján, és innentől kezdve már pozitív előjelű GDP-számokat fogunk látni. Termelési oldalról leginkább a szolgáltatások húzták felfelé a gazdasági teljesítményt, felhasználási oldalról a háztartások fogyasztása.

Rossz hír érkezett Ausztriából

Rossz hír érkezett Ausztriából

Az első negyedévben a vártnál kissé kevésbé, de nőtt az osztrák bruttó hazai termék az előző negyedévhez képest, a gazdasági teljesítmény azonban továbbra is elmarad az egy évvel korábbitól az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria hétfőn publikált jelentése szerint.

Lendületet vett a lengyel gazdaság

Lengyelország hazai összterméke (GDP) 2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - közölte a lengyel statisztikai hivatal (GUS) végleges adatként hétfőn. A május közepén ismertetett előzetes adat némileg kisebb bővülésről, 1,9 százalékról szólt. A tavalyi utolsó negyedévben az éves gazdasági növekedés 1 százalék volt.

Robban az indiai gazdaság

India gazdasága a január-márciusi negyedévben 7,8%-kal nőtt, meghaladva a várakozásokat, köszönhetően a kormányzati kiadásoknak és az erős fogyasztói keresletnek.

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.