Újabb hatalmas összegű napelemes pályázat a láthatáron!

Portfolio
MTI
A január közepén túligénylés miatt bezárt 20 milliárdos pályázat után a közeljövőben 32 milliárd forintos kerettel fog megnyílni egy újabb napelemes, pontosabban megújuló energiás uniós pályázat a kis- és közepes vállalkozásoknak – hangzott el a köztévé ma reggeli adásában.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Kaderják Péter péntek reggel az M1 aktuális csatornán azt jelezte, hogy a megújuló energiás, azaz például hőszivattyús és napelem telepítéses uniós pályázatban a kkv-k kaphatnak majd támogatást, 32 milliárd forintos lesz a keretösszeg és a közeljövőben meghirdetik a pályázatot.

A tárca január közepén azt jelentette be, hogy mivel hatalmas volt az érdeklődés a cégek megújuló energiahasználatát, illetve épületeik energiahatékonyságának növelését célzó fejlesztéseket támogató uniós pályázat iránt (ez a a 3-100 millió forint közötti támogatást kínáló GINOP-4.1.4-19-es pályázat volt, ahol a 20 milliárdos keretet 4,8 milliárddal túligényelték a január 15-i zárásig), ezért újabb pályázat várható majd a közeljövőben.

Ezt erősítette meg most a műsorban Kaderják Péter és már keretösszeget is mondott a pályázathoz.

Az államtitkár a műsorban kitért arra is, jelenleg 1200-1300 megawattnyi áramkapacitás áll rendelkezésre Magyarországon, amely részben a háztetőkön elhelyezett napelemekből, részben pedig napelemes áramtermelő erőművekből származik. A megújuló áramtermelés aránya a villamos energia termelésében ma még csak 10 százalék körül van; ennek egy részét az úgynevezett biomassza tüzelésű erőművekben állítják elő - mondta, hozzátéve 2030-ra ezt az arányt 20-25 százalékra szeretnék bővíteni.

A napelemes rendszer rendkívül környezetbarát és egyre olcsóbb villamos energiát biztosít, ezért a felhasználás minden szegmensében támogatják, hogy elterjedjen Magyarországon

- hangsúlyozta.

Jelenleg egyébként még nyitva van a kkv-k kisebb napelemes fejlesztéseit támogatni hivatott uniós pályázat (GINOP-4.1.3-19, amely 1-3 millió forint közötti támogatást kínál), hiszen a minap még az ötödét sem kötötték le a keretnek, noha már bő fél éve nyitva van a pályázat. Ezért február közepén több ponton lényegesen könnyítettek a felhasználás szabályrendszerén. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk:

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF